Sem a magánrepülőket, sem a helikoptereket nem látják szívesen Erzsébet királynő temetésén

A Politico kiszivárogtatta, II. Erzsébet protokolláris temetésének szervezői kikötötték, a meghívott állam- és kormányfőknek a londoni ceremóniára tilos magánrepülővel vagy helikopterrel érkezniük, ez ugyanis túlzottan megterhelné a környezetet és a légkört.

2022. szeptember 12., 20:20

Szerző:

Sem magánrepülőgépeket, sem helikoptereket nem látnak szívesen II. Erzsébet királynő temetésén. Arra kérik a gyászszertartásra érkező külföldi államfőket, hogy vegyék igénybe a Londonba utazáshoz a légitársaságok menetrend szerinti járatait, és kíméljék így a környezetet – derítette ki a jobbközép Politico.

A bejelentés több állam diplomatái között is felháborodást keltett. Az Egyesült Államok egyik neve elhallgatását kérő nagykövete például azzal kommentálta a kérést, szerinte ez az amerikai elnök esetében közel lehetetlen:

„El tudja képzelni, hogy Joe Biden a helyszínre egy buszon érkezik majd meg?” – kérdezte az újságírótól.

A szeptember 19-én esedékes, londoni temetési ceremóniára a brit királyi protokoll szerint csak és kizárólag államfőket és az ő házastársukat várják minden országból, Magyarországot így Novák Katalin köztársasági elnök fogja képviselni, aki a hírek szerint már a meghívóját is átvette.

(Kiemelt kép: II. Erzsébet koporsóját díszkísérettel vitték be az edinburgh-i St. Giles katedrálisba. Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.