Novák Katalint is meghívták II. Erzsébet temetésére

Novák Katalint és házastársát is meghívták II. Erzsébet temetésére, ami szeptember 19-én lesz.

2022. szeptember 12., 13:35

Szerző:

Novák Katalin és házastársa meghívást kapott a múlt hét csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére, amin a köztársasági elnök részt is vesz majd – közölte a Sándor-palota a Telexszel.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Orbán Viktor is kapott-e meghívást az eseményre.

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől

Az udvar szombati tájékoztatása szerint a néhai uralkodó koporsóját kedden szállítják repülőgéppel a skóciai fővárosból, Edinburghból Londonba. A koporsót először a Buckingham-palotába viszik, majd átszállítják a parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy napra felravatalozzák. A búcsúszertartás a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában lesz. A temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszünetet hirdetett.

(Kiemelt kép: II. Erzsébet királynő tiszteletére készült emléktábla látható a Piccadilly Circuson a halálát követő első nemzeti gyásznapon, Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. szeptember 09-én. Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.