A Buckingham-palota közzétette Erzsébet királynő temetésének dátumát

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől – jelentette be szombaton a Buckingham-palota.

2022. szeptember 10., 18:55

Szerző:

A néhai brit királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Az udvar szombati tájékoztatása szerint a néhai uralkodó koporsóját kedden szállítják repülőgéppel a skóciai fővárosból, Edinburghból Londonba.

A koporsót először a Buckingham-palotába viszik, majd átszállítják a parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy napra felravatalozzák.

A búcsúszertartás a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi koronázó templomában lesz. A temetés napjára III. Károly király kezdeményezésére a brit kormány munkaszünetet hirdetett.

Operation London Bridge

Az Egyesült Királyság már az 1960-as években elkészített egy részletes forgatókönyvet, hogyan bonyolítsák le II. Erzsébet királynő halálát, temetését. Ez a London Bridge művelet nevet kapta. A királyok halálára mindig időben felkészültek, és ezen műveletek angol hídak nevét kapták. A királynő halálára D-napként fognak utalni, ami csütörtök este következett be.

07:22

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.