Ez a forgatókönyv II. Erzsébet királynő halálát követően

Az Egyesült Királyság egy nagyon részletes forgatókönyvvel rendelkezik II. Erzsébet királynő halála utáni időszakra és temetésre. Ez az Operation London Bridge.

2022. szeptember 8., 20:33

Szerző:

Az Egyesült Királyság már az 1960-as években elkészített egy részletes forgatókönyvet, hogyan bonyolítsák le II. Erzsébet királynő halálát, temetését. Ez a London Bridge művelet nevet kapta. A királyok halálára mindig időben felkészültek, és ezen műveletek angol hídak nevét kapták. A királynő halálára D-napként fognak utalni, ami csütörtök este következett be.

Operation London Bridge

A forgatókönyv szerint az első hivatalos személy, aki megtudta Erzsébet királynő halálát a magántitkára volt, ő felelős azért, hogy közölje a rossz hírt. Ennek első lépéseként kapcsolatba lépett a miniszterelnökkel Liz Truss-al. A kabinet titkárát és a Privy Council Office-t szintén a magántitkár értesíti. A kabinettitkár ezután továbbítja a hírt a minisztereknek és a vezető köztisztviselőknek. A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal Globális Reagáló Központja pedig közli a hírt annak a 14 másik országnak a kormányával, amelynek II. Erzsébet a királynője (a Nemzetközösségi Birodalmak), valamint a Nemzetközösség többi országának kormányával. A kormányzati honlapok és a közösségi média fiókok, valamint a királyi család honlapja feketére színeződik.

Elsőként a PA Media és a BBC értesült és tudósított a királynő haláláról. Ezzel egyidőben a Buckingham-palota kapujára is kitűzik, hogy elhunyt a királynő. A Buckingham-palota honlapján is közlik a halál tényét. Minden állami intézménynél félárbócra helyezik a zászlókat.

Ezt követően a miniszterelnök audienciát tart az új királlyal, majd Károly beszédet intéz a nemzethez. Ugyanekkor a London szívében található Szent Pál-székesegyházban megemlékező istentiszteletet tartanak, amin a miniszterelnök és néhány magas rangú miniszter vesz részt.

A királynő halálát követő napon délelőtt 10 órakor a Szent Jakab-palotában összeül a magas rangú kormányzati személyiségekből álló Csatlakozási Tanács, hogy Károly királyt az új uralkodóvá nyilvánítsák. Ezt követően a Szent Jakab-palotában és a londoni Királyi Tőzsdén is felolvassák a kiáltványt, amely megerősíti Károlyt királyként.

A parlament összeül, hogy megállapodjon a részvétnyilvánításról. Minden más parlamenti tevékenységet pedig felfüggesztenek 10 napra. A képviselők az alsóházban búcsúztatják a gyászszertartást. Délután fél négykor a miniszterelnök és a kabinet audienciát tart az új királlyal.

D-Nap+2, és Operation Unicorn

A királynő koporsóját eljuttatják a Buckingham-palotába. Viszont a forgatókönyv több eshetőséggel is számolt, hogy a királnyő, hol halt meg. Mivel Balmoralban hunyt el, ezért életbe lép az Unikornis Művelet (Operation Unicorn), ami értelmében a királyi vonattal szállítanák Londonba a királynőt. Ha viszont ez nem kivitelezhető, akkor az Overstudy műveletet alkalmazzák, ami részeként repülővel szállítják Londonba a királnyő koporsóját.

D-Nap+3

Károly király reggel a Westminster Hallban tart a részvétnyilvánítást. Aznap délután körútra indul az Egyesült Királyságban, amely a skót parlamentben tett látogatással és az edinburghi Szent Giles-székesegyházban tartott istentisztelettel kezdődik.

D-Nap+4

Károly király Észak-Írországba érkezik, ahol a Hillsborough kastélyban újabb részvétnyilvánítást fogad, és részt vesz egy szertartáson a belfasti Szent Anna-székesegyházban.

Eközben próbát tartanak az úgynevezett Oroszlán Művelethez, ami a koporsó Buckingham-palotából a Westminster-palotába szállítását takarja.

D-nap+5

A Buckingham-palotából átszállítják Erzsébet Királynő koporsóját a Westminster-palotába. A koporsó megérkezését követően a Westminster Hallban istentiszteletet tartanak.

D-nap+6-tól a D-nap+9-ig

A királynő a Westminster-palotában, a Westminster Hall közepén lesz három napig, ahol naponta 23 órán keresztül  egy katakalként ismert emelt dobozon fekszik majd, amely naponta 23 órán át lesz látogatható a nyilvánosság számára.

A D-nap hatodik napján lesz az állami gyászmenet próbája.

A 7. napon Károly király Walesbe utazik, hogy a walesi parlamentben újabb részvétnyilvánítási indítványt fogadjon, és részt vegyen a cardiffi Liandaff-székesegyházban tartott szertartáson.

D-nap+10

Magát az állami temetést a Westminster-apátságban tartják. Délben kétperces néma megemlékezés lesz országszerte. A windsori kastély Szent György-kápolnájában lesz búcsúztatás, a királynőt pedig a kastély VI. György király emlékkápolnájában temetik el. Az állami temetés napja nemzeti gyásznap lesz.

(Kiemelt képünk: Félárbocra engedték a lobogót a Bucingham-palotán, miután bejelentették II. Erzsébet halálhírét 2022. szeptember 8-án. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.