Erre figyelmeztetnek az oroszok

Szerintük mindenki más hazudik.

2022. január 23., 15:04

Szerző:

Oroszország nem fog eltűrni támadást Ukrajna és a Nyugat részéről a Donyec-medence ellen – jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a bécsi biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője az Izolenta live YouTube-csatornán.

„Mindenről világosan nyilatkoztunk és figyelmeztettünk: nem fogunk tűrni, amikor állampolgárainkat megtámadják” – mondta a diplomata.

Gavrilov komolytalannak nevezte azokat a fenyegetéseket, amelyek szerint az olaj- és gázexportőr Oroszországot egy Ukrajna elleni agresszió esetén lekapcsolnák a SWIFT fizetési rendszerről. Úgy vélekedett, hogy ez de facto lehetetlen, és Irán példájára hivatkozva eredménytelennek nevezte az intézkedést.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a brit diplomáciai tárcát, hogy tartózkodjon a „provokációktól”, miután a Foreign Office azzal vádolta meg Moszkvát, hogy oroszbarát bábkormányt akar hatalomra juttatni Kijevben. Moszkva szerint a London által terjesztett „dezinformáció” újabb bizonyítéka annak, hogy az angolszászok fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében.

Az Interfax idézte Jevhen Murajov volt ukrán parlamenti képviselőnek a brit The Guardian című lapnak adott nyilatkozatát, amelyben a volt politikus, akit a brit külügyminisztérium a Moszkva által potenciálisan hatalomra juttatandó oroszbarát személyiségek közül az első helyen nevezett meg, kijelentette, hogy ez a verzió „nem nagyon logikus”. Rámutatott, hogy őt magát kitiltották Oroszországból, az apja cégének pénzét pedig elkobozták az orosz hatóságok.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Murajev 2018 decembere óta az orosz szankciólistán szerepel. A londoni orosz nagykövetség felszólította a brit kormányt, hogy tartózkodjon az „ostoba és veszélyes provokációktól” Ukrajnával kapcsolatban. A képviselet közleménye szerint „mivel rövidlátó irányvonala miatt London a valódi diplomáciai folyamatok perifériájára szorult, szerepét abban látja, hogy folyamatosan szítja az oroszellenes hangulatot.”

A moszkvai külügyi tárca azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy 2021. december 15., vagyis a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok átvétele óta időhúzással próbálkozik, és a Moszkva által konkrétan felvetett kérdések megválaszolása helyett „információs és propagandakampányt” indított Moszkva ellen. Marija Zaharova szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a pekingi olimpiát megelőzően Kijev és Washington információs vagy esetleg katonai provokációt kövessen el.

Zaharova kacsának nevezte a Bloomberg amerikai hírügynökségnek azt a diplomáciai forrásra hivatkozó jelentését, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy az olimpia alatt ne támadja meg Ukrajnát, és ne rontsa el az ünnepet.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)

14:51

Oroszország jelentős diplomáciai lépésre szánta el magát: kitiltják az országból Joe Biden, amerikai elnököt, Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterét és William J. Burns-t, a CIA vezetőjét – írja a Reuters.

12:45

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.