Az Egyesült Királyság súlyos szankciókra figyelmezteti Oroszországot, ha az bábkormányt állít fel Ukrajnában

Az oroszok tagadnak.

2022. január 23., 14:48

Szerző:

Oroszország súlyos gazdasági szankciókkal fog szembenézni, ha bábkormányt állít fel Ukrajnában – jelentette ki vasárnap egy magas rangú brit miniszter, miután az Egyesült Királyság azzal vádolta meg a Kremlt, hogy oroszbarát vezetőt akar beiktatni az országban.

Az Egyesült Királyság szombaton késő este vádolta meg az oroszokat ezzel, és azt is közölte, hogy az orosz hírszerzés tisztjei számos volt ukrán politikussal tartottak kapcsolatot egy inváziós terv részeként – írja a Reuters.

Az orosz külügyminisztérium „dezinformációként” értékelte a brit közleményt, az Egyesült Királyságot és a NATO-t pedig azzal vádolta, hogy „fokozzák a feszültséget” Ukrajna miatt.

Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal ukrán tanácsadója szerint az állításokat komolyan kell venni.

„Nagyon komoly következményei lesznek annak, ha Oroszország ezt a lépést megteszi, ha megpróbálja megszállni Ukrajnát, de egyúttal egy bábkormányt is beiktat” – mondta Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes a Sky Newsnak vasárnap.

A brit vádak, amelyeket először a brit külügyminisztérium tett közzé szombaton késő este egy nyilatkozatban, az Oroszország és a Nyugat közötti nagy feszültség idején hangzottak el, ami ezért alakult ki, mert Oroszország csapatokat vonultat fel az ukrán határ közelében. Moszkva ragaszkodik azon állításához, hogy nem tervez inváziót.

A brit külügyminisztérium közölte, hogy információi szerint az orosz kormány Jevhen Murajev volt ukrán törvényhozót tekinti potenciális jelöltnek az oroszbarát vezetés élére.

(Kiemelt kép: Dominic Raab. Fotó: David Cliff / NurPhoto via AFP)

12:45

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.

A pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.