Erőszakkal küldték a frontra egy ellenzéki csecsen rokonait

Putyinnal szoros szövetségben álló regionális vezetőt bíráltak, ezért kiküldték őket a háborúba.

2023. augusztus 14., 14:49

Szerző:

A csecsen hatóságok erőszakkal besorozták és minimális alapkiképzés után az ukrajnai háborúba küldték egy prominens ellenzéki család több tagját.

A család a Vlagyimir Putyin szövetségesét, Ramzan Kadirovot bírálta. A Jangulbajev fivérek négy rokonát – apai ágon nagybátyjukat és három unokatestvérüket – erőszakkal küldték háborúba Csecsenföldre. Ramzan Kadirov tekintélyelvű csecsen vezető, és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik hű támogatója.

Abubakar emberi jogi aktivista, míg Ibragim és Bajszangur az ellenzéki 1ADAT Telegram-csatornával áll kapcsolatban – írja a Szabad Európa

Abubakar Jangulbajev Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy a család tagjait kényszerrel küldték a háborúba. Információi szerint apja 55 éves testvére, Szajd-Ahmed Jangulbajev, egy másik testvérének két fia, Adam és Juszup Jangulbajev, valamint harmadik testvérének fia, Haszan Jangulbajev volt az, akit erőszakkal besoroztak. Apjuknak Adamon, Juszupon és Haszanon kívül nincs más fia. Haszan egy újszülött gyermek apja, Adamnak szintén van egy kisgyermeke. 

Az orosz propaganda, pontosabban Ramzan Kadirov csecsen vezető ki is tett egy videót, amelyben Szajd-Ahmed és Adam szerepel, mintha „önkéntesként” vonulnának a frontra. A videóban elhangzik, hogy az önkéntesek katonai kiképzésen vettek részt a gugyermeszi úgynevezett különleges erők egyetemén. 

Abubakar Jangulbajev a Szabad Európa regionális szerkesztősége, a Caucasus.Realities oldalnak adott kommentárjában elmondta, hogy

rokonait a rendőrség őrizetbe vette és a különleges erők egyetemére vitte, ahol esetükben a kiképzés mindössze két-három napig tartott, majd azonnal átadták az Ahmat különleges egységnek, és Ukrajnába küldték őket.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta emberi jogi aktivisták és a Caucasus.Realities forrásai többször beszámoltak arról, hogy az invázió résztvevői között gyakran voltak a csecsen köztársaság olyan lakosai, akiket a biztonsági erők elraboltak. Néhányuknak azt a választási lehetőséget adták, hogy vagy háborúba mennek, vagy megkínozzák és koholt vádak alapján elítélik őket.

A csecsenföldi tisztviselők, imámok és parancsnokok kötelesek meghatározni egy számot, hány embert szerveznek be az Ukrajna elleni háborúba  és e norma teljesítése érdekében a helyieket illegálisan titkos börtönökben tartják fogva, ellenkezésük esetén a rokonaik elleni megtorlással fenyegetik őket. 

Szajdi Jangulbajev, a testvérek – Abubakar, Ibragim és Bajszangur – édesapja nyugalmazott szövetségi bíró. 2022. január 20-án a csecsen belügyminisztérium emberei betörtek az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban lévő lakásába, és erőszakkal Groznijba, Csecsenföld fővárosába vitték feleségét, Zarema Muszajevát. 

Az erőszak alkalmazása miatt a nő eszméletét vesztette. Nem engedték neki, hogy felöltözzön, cipőt húzzon vagy inzulint vegyen be, amire cukorbetegsége miatt van szüksége. Muszajeva először 15 nap adminisztratív letartóztatást kapott egy rendőr megsértésének vádjával, majd büntetőeljárás indult ellene: állítólag rátámadt a jelentést író rendőrre, és Ramzan Kadirov szavaival élve „majdnem kiszúrta a szemét”. Muszajevát később csalással vádolták meg, júliusban öt és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A Támogatás a politikai foglyoknak. Memorial nevű emberi jogi projekt politikai fogolyként ismerte el Zarema Muszajevát. 

Kadirov a Muszajeva elrablását követő napon halálosan megfenyegette a Jangulbajev családot. A fenyegetéseket hamarosan megismételte egy videóüzenetben. A fenyegetésekhez a csecsen biztonsági erők magas rangú tagjai és tisztviselők is csatlakoztak. Február 2-án Groznij központjában tüntetést tartottak a Jangulbajev család ellen, ahol elégették, megtaposták és széttépték a portréikat.

(Kiemelt képünkön: Közel ezer önkéntes vesz részt a katonai kiképzésen az orosz különleges erők egyetemén, ahol a különleges csapatokat képzik, az oroszországi Gudermesben 2023. február 28-án. Fotó: Vladimir Aleksandrov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)