Erős földrengés rázta meg Fukusimát

Negyven kilométer mélyről jött a rengés.

2021. május 14., 06:21

Szerző:

A Richter-skála szerinti hatos erősségű földrengés rázkódtatta meg pénteken Japán Fukusima prefektúráját, de sérülésekről, károkról nem érkezett jelentés. A rengést - helyi idő szerint - reggel 8 óra 58 perckor észlelték. Középpontja 40 kilométer mélyen volt, nem pedig közel a felszínhez, ami sokkal veszélyesebb lett volna.

A földrengés miatt nem rendeltek el szökőárriadót, és nem érkezett hír arról sem, hogy további károk keletkeztek volna a fukusimai atomerőműben, amelyet tíz éve kilences erejű földrengés rongált meg a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozva. A rendégsől videót is készítettek a helyek. 

(Kiemelt kép: A 2011-es földrengésben és szökőárban súlyosan megsérült Fukusima-1-es atomerőmű a Fukusima prefektúrabeli Okumában 2016. november 22-én, miután 7,4-es erősségű földrengés volt Japán északkeleti partvidékén, Fukusima prefektúra partjai előtt. A japán kormány szóvivője szerint a földmozgás után a Fukusima 2-es atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése ideiglenesen leállt, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)