Kezdődik az erdőtűzszezon Ausztráliában, a kánikula is ront a helyzeten

Az erős széllökések segítik a tűz terjedését.

2020. november 30., 09:05

Szerző:

A rendkívüli hőség miatt nem csillapodnak az erdőtüzek Ausztráliában: elsősorban Új-Dél-Wales államban pusztítanak, de nagyon súlyos tűzvész tombol a Queenslandhez tartozó Fraser-szigeten is – írja az MTI. Új-Dél-Walesben kánikula van, több városban is melegrekordok dőltek meg. A hétfői adatok szerint súlyos a helyzet, aminek a hőség mellett az erős szél is oka. A széllökések sebessége eléri a száz kilométert is óránként. A különböző számítások alapján nem lehet tudni pontosan, hány tűz ég, de akár száz is lehet az államban.

A Fraser-sziget területének negyven százalékát felperzselte az ottani tűz, de lakott területet egyelőre nem veszélyeztet. A szigetet a kontinenstől egy egy kilométer széles szoros választja el.

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő és bozóttüzek következtében csaknem hárommillió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hétmilliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.