Erdogan török-szíriai-orosz csúcstalálkozót javasolt Putyinnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök háromoldalú török-szíriai-orosz elnöki csúcstalálkozóra tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki pozitívan fogadta a felvetést – jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió.

2022. december 15., 17:11

Szerző:

A beszámoló szerint Erdogan Türkmenisztánból hazatérőben, a repülőgépen tartózkodó újságíróknak beszélt erről.

A török államfő nyilatkozatában kifejtette: „ehhez először a titkosszolgálatainknak, később a védelmi minisztereinknek, majd a külügyminisztereinknek kell találkozniuk. Ezt követően mi vezetők is találkozhatunk. Ezt javasoltam Putyinnak, ő pedig pozitívan fogadta.”

A török vezető Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjáról nem tett említést. Egy ilyen találkozó történelmi jelentőséggel bírna, mert Erdogan és Aszad több mint egy évtizede még telefonon sem érintkezett egymással. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 2011-ben, röviddel a szíriai polgárháború kitörése után megszakadtak. A török államfő az elmúlt években többször nevezte gyilkosnak szíriai hivatali kollégáját.

Aszad rendszere Oroszország támogatását élvezi a katonai konfliktusban, míg Törökország hadserege ellenzéki, lázadó milíciákat támogat.

(Kiemelt képünk: Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 16-án. Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)