Gázközpontról és a gabonaszállításokról tárgyalt Putyin és Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a gabonaszállításokról és egy lehetséges törökországi regionális gázközpontról tárgyalt vasárnap.

2022. december 11., 16:21

Szerző:

Törökország és Oroszország elnöke telefonon tárgyalt többek között a gabonaszállításokról, valamint egy törökországi regionális gázközpont kialakításáról – közölte a két ország közleményükben.

A török elnökség arról írt, hogy Erdogan emellett reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb befejeződik az orosz-ukrán háború. A telefonbeszélgetés során Erdogan azt mondta, hogy Ankara és Moszkva megkezdheti a munkát más élelmiszerek és árucikkek exportálásán a fekete-tengeri gabonafolyosón keresztül.

A Kreml közleményében kitértek arra, hogy Putyin megkérte Erdogant, hogy sürgesse az ENSZ-t, hogy Oroszország szabadon tudjon műtrágyát és mezőgazdasági termékeket exportálni a leginkább rászoruló országokba.

 

 

Erdogan és Putyin emellett egy olyan kezdeményezésről is tárgyalt, amelynek célja egy törökországi bázis létrehozása az orosz földgázexport számára.
(Reuters)

(Kiemelt képünk illusztráció. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök az ázsiai interakcióról és bizalomépítő intézkedésekről szóló konferenciá (CICA) Asztanában 2022. október 13-án. Fotó: Handout / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.