EP: a Tisza vezető tisztségekben reménykedhet, a Fidesznek semmi sem juthat

Megkezdődött a helyek elosztása az EP-ben, a Tisza Párt vezető tisztségekben reménykedhet, a Fidesznek szinte biztosan semmi nem fog jutni.

2024. július 10., 09:51

Szerző:

A Tisza Párt európai parlamenti képviselői akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is sikerrel megpályázhatják, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak, tájékoztatták a Népszavát a helyek elosztásáról szóló tárgyalásokat ismerő források. A Demokratikus Koalíció két EP-képviselője nem célzott meg vezetői pozíciót az Európai Parlamentben (EP), a Fidesz és a KDNP 11, illetve a Mi Hazánk egy politikusának pedig jelen állás szerint kevés esélye van bármilyen tisztségre – írja a Népszava.

Az uniós képviselő-testület frakciói már megállapodtak róla, hogy milyen vezetői pozíciókat birtokolhatnak az EP-ben, a szakbizottságokban és a külkapcsolatokkal foglalkozó delegációkban a következő két és fél évben (két és fél év után újraválasztják az tisztségviselőket). Ezekben a napokban dől el, hogy a posztokra kiket, mely nemzeti küldöttségek tagjait jelölik. A képviselők az EP jövő heti alakuló ülésén szavaznak a testületek összetételéről, a vezetőségeket pedig július végén választják meg.

A pártok erősorrendjét tükröző elosztás szerint a jobbközép pártokat magában foglaló Európai Néppárt (EPP) tagjai tölthetik be a legtöbb irányító posztot: a legnagyobb, 188 fős politikai csoportnak hét szakbizottsági elnöki és 28 alelnöki tisztség jut.

A Tisza Párt hét képviselővel a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttsége, így egy vagy két alelnöki helyben joggal reménykedhet. A lap egy forrása azonban nem zárta ki, hogy akár egy elnöki pozíciót is megcsíphetnek, hozzátéve, hogy politikai, földrajzi és egyéb okok miatt ezekről a legnehezebb megállapodni a politikai csoporton belül.

A tiszások mindenesetre olyan szakbizottságokba szeretnének beülni, amelyekben jól tudják párosítani szaktudásukat a magyar érdekek képviseletével. Ilyennek tartják egyebek között az Ipari, Kutatási és Energiaügyi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, a Gazdasági és Monetáris Bizottságot, illetve a Közegészségügyi Albizottságot.

A Fidesz és a KDNP 11 képviselője hétfő óta a Patrióták Európáért nevű frakció tagja. Mivel a kijelölt határidő után alakultak meg, a helyek elosztásánál elődjük, az Identitás és Demokrácia nevű politikai csoport létszámát vették számításba, amely alacsonyabb volt, mint az újdonsült formációé. Így nekik csak két szakbizottsági elnöki és hét alelnöki tisztséget juttattak, ami jóval kevesebb, mint amennyi az EP harmadik legnagyobb, 84 fős pártcsoportjának járna. Mivel az EP jobb- és balközép frakciói arra készülnek, hogy a „szélsőséges” erők képviselőit ahogy korábban, úgy most is kizárják a többieket a különböző parlamenti testületek vezető tisztségeiből, kétséges, hogy a szakbizottsági választásokon megkapják-e a szükséges többséget.

Megalakult a Patrióták Európáért frakció, Gál Kinga az alelnök

Ahogyan beszámoltunk róla, megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában, céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően hétfőn az atv.hu közlése szerint. Gál azt is kiemelte, hogy a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben. 

A pártcsoporthoz a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz 11 képviselője mellett a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

Gál Kinga lett a Patrióták Európárt frakció alelnöke

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV)  és Anders Vistisen (Dán Néppárt). A frissen megválasztott elnök, Jordan Bardella, vasárnap még a francia miniszterelnöki poszt várományosa volt – időközben azonban kiderült: a párt nemhogy nem győzött a francia nemzetgyűlési választáson, de még Emmanuel Macron államfő centrista szövetsége is megelőzte – írja a hvg.hu

Bardella nem volt ott személyesen az alakuló ülésen, ezért képviseletében a francia delegáció vezetője, Jean-Paul Garraud képviselő tartott sajtótájékoztatót, aki történelmi találkozónak nevezte a frakció létrejöttét és arról is beszélt, hogy az új csoport szemben áll az EU hiperföderalista jellegével és a tagállamok fölötti unós dominanciával. Még Gál Kinga az új frakció céljai közt az illegális migráció leállítását és a versenyképes gazdaság megteremtését említette. „Nem Európa alternatíváját akarjuk nyújtani, hanem egy európai alternatívát” – tette hozzá a magyar alelnök. 

(Fotó: Szentgallay Bálint/NurPhoto/AFP-n keresztül)