Aggódik az ENSZ főtitkára Mianmar katonai juntája miatt

Az ENSZ tőtitkára, António Guterres figyelmeztetett, a mianmari katonai diktatúrában továbbra is folyamatos az ellenzékiek elleni megtorlások sora.

2023. január 31., 07:19

Szerző:

Mianmarban még mindig tartanak az ellenzékiek és civil aktivisták elleni megtorlások - szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn, kiemelve, hogy a törvénytelen őrizetbe vételek és hatósági fellépés közepette rendezett választásokon az emberek aligha tudják szabadon kifejezni véleményüket.

Guterres a délkelet-ázsiai országban két éve lezajlott puccs közelgő évfordulóján hangsúlyozta: ha a mianmariak nem gyakorolhatják szabadon politikai jogaikat, a voksolás csak tovább szítja a feszültséget az országban.

A főtitkár emellett szót emelt a mianmari kisebbségek - köztük a rohingják - jogainak tiszteletben tartásáért, valamint felszólította a Mianmarral szomszédos országokat, gyakoroljanak nyomást a vezetésre az emberi jogok és a demokratikus normák tiszteletben tartása érdekében.

A junta a múlt héten új választási törvényt fogadott el, melynek értelmében a többi között minden, alakulóban lévő, valamint indulni akaró pártnak 60 napja van regisztrálni a választási bizottságnál, legalább 100 ezer tagot kell mozgósítania és az ország 74 kerületének legalább a felében irodát nyitnia.

Elemzők szerint a módosításokkal a junta célja saját hatalmának bebetonozása, valamint egy olyan politikai rendszer létrehozása, amelyet az ellenőrzése alatt tud tartani.

Jóllehet a választások időpontját most sem véglegesítették, a vezetés korábban azt ígérte, augusztusban rendezik meg.

Mianmarban a hadsereg 2021 február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával erőszakkal átvette a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte meg.

A hatalomátvétel nyomán szinte azonnal országszerte tömegtüntetések robbantak ki, amelyeket a hadsereg rendre vérbe fojtott. A demonstrációkban sokan meghaltak, a hadsereg pedig több ezer embert vett őrizetbe.

(Kiemelt kép: António Guterres ENSZ-főtitkár. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.