Kitüntették a buddhista bin Ladent

A mianmari junta kitüntetett egy nacionalista és iszlámellenes nyilatkozatai miatt buddhista bin Ladenként is ismert buddhista szerzetest "kiemelkedő munkásságáért" - ismertette kedden a délkelet-ázsiai állam katonai vezetésének sajtóosztálya.

2023. január 3., 20:09

Szerző:

Viratu szerzetes, akit az amerikai Time Magazin 2013-ban a buddhista bin Ladennek nevezett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetője után, a Thiri Pjancsi kitüntetést vehette át személyesen Min Aung Hlaing tábornoktól, a mianmari katonai junta vezetőjétől.

Viratu egyike annak a több száz személyiségnek, akit díjjal és tiszteletbeli címmel kitüntetnek szerdán Mianmar (az egykori Burma) függetlenségének 75. évfordulója alkalmából. A szerzetes egyebek között a muszlim rohingja kisebbség elleni kirohanásairól ismert, így például a muszlim tulajdonban lévő vállalatok bojkottját, valamint a muszlimok és buddhisták közötti házasságkötések korlátozását sürgeti.

Jogvédők szerint Viratu nyilatkozataival hozzájárult a rohingják elleni gyűlöletkeltéshez, megteremtve az alapját a mianmari hadsereg 2017-ben, az ország Arakán államában végrehajtott hadműveletének, melynek következtében ezrek vesztették életüket, és a muszlim kisebbség mintegy 740 ezer tagja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben, ahol túlzsúfolt menekülttáborokban kénytelenek élni.

Viratut a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji kormányzásának idején felforgató tevékenység miatt őrizetbe vették. A junta hatalomra kerülése után 2021-ben kerülhetett szabadlábra.

(Kiemelt kép: Viratu szerzetes. Fotó: Ye Aung Thu / AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.