ENSZ-főtitkár: közeledünk a tragédiához Ukrajnában

António Guterres ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, tragikus szakaszába ért az ukrajnai háború, és még csak remény sem látszik jelenleg a befejezésére.

2022. augusztus 24., 20:24

Szerző:

Tragikus ponthoz érkezett az ukrajnai konfliktus, és nincs kilátás a végére - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) kedd esti ülésén, amelyet az orosz támadás óta eltelt pontosan fél év miatt hívtak össze.

„A mai nap szomorú és tragikus mérföldkő” – mondta Guterres. „Civilek ezrei, köztük gyerekek százai haltak vagy sebesültek meg a harcokban. A világ az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéseit tapasztalhatta meg” - fűzte hozzá.

„A humanitárius frontján elért eredmények dacára nincs jele a harcok végének Ukrajnában - s újabb térségekben mérgesedhet el a helyzet” - hívta fel a figyelmet Guterres.

A világszervezet főtitkára újfent sürgette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek a zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziója megvalósítását, amely a harcoló felek hivatalos hozzájárulása ellenére még mindig nem kapott zöld jelzést.

„A vészfények villognak” – figyelmeztetett a főtitkár egy nukleáris katasztrófa veszélyére, miután az erőmű területét lövések érik, és ezekkel a konfliktus szereplői egymást vádolják.

Ugyanakkor biztatónak nevezte a Moszkva és Kijev között létrejött megállapodást a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról.

A tanácskozáson videóüzenet útján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. Beszédében a ukrajnai orosz invázió elhárításának globális jelentőségét hangoztatta.

„Országunk ma ünnepli függetlenségének napját, és most mindenki láthatja, hogy a világ rá van utalva függetlenségünkre” - jelentette ki Zelenszkij. Úgy fogalmazott, hogy amennyiben Oroszországot most nem állítják meg, akkor „az orosz gyilkosok eljutnak más országokba is, Európában, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában (...) Oroszországot felelősségre kell vonni az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt” - tette hozzá.

Az ukrán elnök a zaporizzsjai atomerőmű ügyéről szólva felvetette, hogy Oroszország adja át a létesítmény ellenőrzését a NAÜ-nek. Kijelentette, hogy a NAÜ szakértői küldöttségének „minél hamarabb” és tartósan át kell vennie az atomerőmű irányítását. Hozzátette, hogy Oroszországnak feltétel nélkül le kell állnia „nukleáris zsarolásával”, és teljesen ki kell vonnia csapatait a régióból.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete egyébként arra hivatkozva próbálta meg elejét venni Zelenszkij videóüzenete bejátszásának, hogy az ukrán elnöknek a szabályok szerint személyesen kellene megjelennie a BT-ben.

(Kiemelt kép: António Guterres. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.