Macron az osztrák nagykövetségen: “Semmiből nem engedünk”

2020. november 3., 16:51

Szerző:

Emmanuel Macron francia elnök kedden a párizsi osztrák nagykövetségre látogatott, hogy kifejezze szolidaritását az osztrák néppel a Bécsben elkövetett dzsihadista merénylet után - jelezte a francia elnöki hivatal.

 

"Mindent meg fogunk tenni európaiként, hogy együtt kitartsunk, küzdjünk azon csapás ellen, amit a terrorizmus jelent, és együtt lépjünk előre, anélkül, hogy bármit is engednénk az európai értékeinkből" - fogalmazott a francia elnök a nagykövetségen.  

"Bécs az értékeinket testesíti meg. Ez a támadás azt is jelzi, hogy az ellenségeink azt akarják megtámadni, ami maga Európa, a szabadság, a kultúra, az értékek földje, tehát semmiből nem engedünk" - tette hozzá.  

A francia államfő már hétfő éjjel a Twitteren - németül is közzétett üzenetében - határozottam elítélte a terrorizmust.

"Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből" - emelte ki.

Kedd délelőtt Emmanuel Macron újabb Twitter-üzenetet tett közzé, az áldozatokra emlékezve.

"Európa gyászol. Egyikünkre súlyos csapást mért az iszlám terrorizmus. Az áldozatokra gondolunk, a családjukra, a kettétört életekre" - fogalmazott a francia elnök.

"Franciaország Ausztria oldalán áll, kész támogatást nyújtani" - tette hozzá.

Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a három halálos áldozatot követelő, október 29-i iszlamista terrortámadás óta. A nizzai a harmadik dzsihadista merénylet volt az elmúlt hónapban az országban.

(MTI)