Baltás gyilkos: az emberi jogi bíróság szerint a magyar kormány nem hibázott a kiadatással

2020. május 26., 15:45

Szerző:

Ítéletet hirdetett az azeri „baltás gyilkos” ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB): a testület elmarasztalta Azerbajdzsánt azért, mert nem zárta börtönbe a Magyarországon gyilkosságért elítélt Ramil Safarovot, de arra azért nem kötelezte, hogy most ezt tegye meg – számol be a hvg.hu.

 

Ramil Safarov

A bíróság kimondta: Azerbajdzsán nem tartotta tiszteletben a Ramil Safarov által 2004-ben Budapesten meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Margarjan élethez való jogát, amikor Ilham Aliyev azeri elnök kegyelemben részesítette a Magyarországon jogerősen életfogytiglani börtönre ítélt Safarovot, s hősnek kijáró fogadtatásban részesítették őt Bakuban.

A testület azt is megállapította, hogy

Azerbajdzsán annak ellenére nem felelős közvetlenül a Magyarországon „baltás gyilkosként” ismert Safarov által 2004-ben elkövetett bűncselekményéért, hogy a gyilkos katonatisztként Azerbajdzsánt képviselte.

A bíróság egyben – többségi döntéssel – azt is megállapította, hogy Magyarország nem hibázott a kiadatással: a budapesti kormány az érvényes nemzetközi szabályok szerint engedte haza 2012-ben Safarovot Bakunak. Ezzel a bírák elvetették a Margarjan családját képviselő ügyvédek azon kezdeményezését, hogy marasztalják el Magyarországot azért, hogy úgy adta ki Safarovot, hogy nem kért komoly biztosítékokat arra, hogy az elítélt valóban letölti a rá kirótt büntetést.

Az egyik bíró viszont ebben a kérdésben ellenvéleményt fogalmazott meg, szerinte a magyar kormánynak óvatosabban, az azeriek politikáját figyelembe véve kellett volna döntenie a kiadatás ügyében, komolyabb biztosítékokat kellett volna kérnie Bakutól.