Először hiúsítottak meg terrortámadást

Négy embert vettek őrizetbe Izlandon terrortámadás előkészítésére való szövetkezés gyanújával, közölte csütörtökön az izlandi rendőrség.

2022. szeptember 22., 21:06

Szerző:

A kis észak-európai szigetországban feltehetően ez az első ilyen, terrortámadás előkészítésével összefüggő  őrizetbe vétel.  „A szerdai rendőrségi műveletek egy terrortámadás előkészítéséről folytatott nyomozás keretébe illeszkednek” - mondta újságíróknak Karl Steinar Valsson, az országos rendőrség felügyelője.
 

Kilenc helyszínen több félautomata fegyvert - többet közülük 3D-s nyomtatással előállítottakat -, valamint több ezer töltényt foglaltak le. Négy - húszas éveiben járó - izlandi állampolgárt állítottak elő Kopavogurban, a főváros, Reykjavík egyik elővárosában, és az ország délnyugati részén fekvő Mosfellsbaerben egy szerdai nagyszabású művelet során, amelyben mintegy ötven rendőr vett részt. Az előállítottak közül kettőt csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek.

A gyanúsítottak indítékai egyelőre ismeretlenek, de a célpontok feltehetően "különböző intézmények és állampolgárok" voltak - közölte Valsson. Az esetleges célpontok között lehetett a parlament és a rendőrség is.A rendőrség közölte, hogy vizsgálja, vannak-e kapcsolatok a gyanúsítottak és szélsőséges szervezetek között, és kapcsolatba lépett külföldi hatóságokkal is.
   

 Amennyire tudjuk, ez az első ilyen típusú nyomozás 

– mondta a felügyelő.

 A 375 ezres lélekszámú államot 2008-ban "a világ legbékésebb országának" nyilvánították. Izlandon ritka az erőszak, ez az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a világon a bűnözési arány, bár az erőszaknak az utóbbi években tapasztalt növekedése aggasztja a hatóságokat.    

(Fotó: 168.hu)

10:42

Aláírta a négy ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásáról és az Oroszországi Föderáció új jogalanyainak megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

2022. október 5., 09:25

Volodimir Zelenszkij jogilag semmisnek nyilvánította Putyin rendeleteit az ukrán területek „függetlenségéről”.