Elfogták az Iszlám Állam egyik tagját Németországbban

Elfogták Németországban az Iszlám Állam terrorszervezet propaganda-anyagok fordításáért és német nyelvterületen történő terjesztéséért felelős egyik tagját – közölte kedden a német ügyészség.

2022. június 14., 20:22

Szerző: , ,

A férfit a nyugat-németországi Römerberg településén vették őrizetbe. Súlyos, államellenes erőszakos bűncselekmény előkészítésével és külföldi terrorszervezeti tagsággal vádolják. Az általa német nyelvre lefordított szélsőséges propagandát állítólag a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül terjesztette. 

A vádhatóság szerint a gyanúsított - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - kétszer is megpróbálkozott azzal, hogy az egykor az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozott közel-keleti térségekbe jusson harci kiképzés reményében, de kudarcot vallott. 

„Fő tevékenysége a dzsihadisták hivatalos közleményeinek, videóinak, hangüzeneteinek fordítása volt arabról németre, és ezek különböző Telegram-csatornákon keresztüli terjesztése német nyelvterületen” – ismertette az ügyészség. 

A tájékoztatás szerint a dzsihadisták propagandistájának elfogását a svájci hatóságokkal egyeztették, amelyek az üggyel összefüggésben három személyt vettek őrizetbe az alpesi ország területén.

(Kiemelt képünk illusztráció. Színészek az Iszlám Állam (IS) csoport dzsihadistáit ábrázolják az ország Irán-barát síita muszlim Haszhed al-Szábi félkatonai hálózat által rendezett előadáson Bászra déli városában 2021. december 26-án. Fotó: Hussein FALEH / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.