Kórházba került az éhségsztrájkoló, bebörtönzött volt tunéziai kormányfő

Kórházba került szombaton a három napja bebörtönzött, éhségsztrájkot folytató Hamadi Dzsebali, az ellenzéki, mérsékelt iszlamista Ennahda párt egykori vezetője – közölte ügyvédje.

2022. június 26., 08:37

Szerző:

„Állapota gyorsan romlott, mert szigorúan betartja az éhségsztrájkot, és nem szed gyógyszert” a szív- és érrendszeri betegségekre vagy cukorbetegségére – mondta Zied Taher az AFP francia hírügynökségnek.

A rendőrség nem továbbította ezeket a gyógyszereket Dzsebalinak, annak ellenére, hogy az ügyész engedélyt adott családjának, a gyógyszerek eljuttatására – tette hozzá az ügyvéd.

Dzsebali 2011-ben lett miniszterelnök, de 2013-ban a Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezető meggyilkolása miatt elmérgesedett súlyos belpolitikai válság nyomán lemondásra kényszerült.

Pénzmosás vádjával vették őrizetbe azt követően, hogy külföldről pénzt utaltak egy tunéziai jótékonysági szervezetnek. A politikus cáfolja vádakat, szerinte a hatóságok politikai leszámolásának áldozata.

Ennahda volt a legnagyobb parlamenti párt, mielőtt Kaisz Szaíd elnök március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a törvényhozást, április végén pedig átvette az irányítást az ország választási bizottsága felett, majd népszavazást írt ki az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról. Ellenlábasai szerint Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.

Az államfő ugyanakkor azt állítja, törvényesen járt el annak érdekében, hogy kimozdítsa Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságából és gazdasági stagnálásából, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő.
    Szaíd vitatott intézkedései óta számos befolyásos politikust és üzletembert vettek őrizetbe, vagy indítottak velük szemben eljárást gyakran korrupció, illetve rágalmazás vádjával. A képviselők a törvényhozás feloszlatásával elvesztették parlamenti mentességüket.

A történtek ellenére Kaisz Szaíd továbbra is népszerű a lakosság egy része körében, amely úgy véli, hogy az államfő a politikai rendszer korrupciója ellen lép fel.

(Kiemelt kép: A szeptember 15-i elnökválasztás független jelöltje, Hamadi Jebali beszél egy exkluzív interjú során Tuniszban, Tunéziában 2019. augusztus 29-én. Fotó: Nacer Talel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.