Egyre több a kérdés a Gázának nyújtott humanitárius segítség kapcsán

A Hamász azzal dicsekedett, könnyen rakátává tudja alakítani az EU által finanszírozott vízvezetékeket. 

2023. október 11., 16:13

Szerző:

A Telegraph elemzése szerint az EU az elmúlt tíz évben közel 100 millió euró értékben támogatta a palesztin területen megvalósuló csővezeték-projektet.

Az EU külügyminiszterei kedd este rendkívüli megbeszéléseket folytattak a Palesztinának nyújtott évi 295 millió eurós támogatásról, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy az adományokat az Izrael elleni terrortámadásra válaszul felülvizsgálat alá helyezték. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája kedd este bejelentette, hogy a palesztinoknak nyújtott támogatás folytatódik. A portál diplomáciai források alapján úgy tudja, feszült megbeszélés során döntött Borell és Várhelyi Olivér, az EU szomszédságpolitikáért felelős biztosa a támogatás folytatásáról. 

Németország és Ausztria is elrendelte a régiónak nyújtott kétoldalú humanitárius támogatás leállítását, mivel attól tartottak, hogy a pénzzel a terroristáknak segíthetnek, akik mintegy 100 izraeli túszt tartanak fogva. Más uniós tagállamok azonban kitartanak mellette, ugyanis úgy gondolják, a támogatás megvonása aránytalanul büntetné a civileket, nem pedig a támadás mögött álló elkövetőket.

Sokan attól tartanak, a Hamász kihasználhatja azt, ha a Nyugat hátat fordít a palesztinoknak.

 

2021-ben jelentek meg felvételek, amelyeken a Hamász terroristái csöveket ásnak ki a sivatagban, amelyekből rakétákat készítettek. Legfontosabb fegyvereik közé tartozik a Qassam rakéta, amelyet csövekből, cukorból és kálium-nitrát műtrágyából készült rögtönzött rakétaüzemanyagból és kereskedelmi forgalomban kapható robbanóanyagokból állítottak össze – emlékeztet a Telegraph. 

Szombaton a Hamász közölte, legalább 5000 rakétát lőtt ki. A portál azonban hozzáteszi, nem tudja ellenőrizni milyen típusú rakétákról van szó. 

A Bizottság a héten ragaszkodott ahhoz, hogy forrásai nem jutottak el a Hamászhoz. „Az EU sem közvetlenül, sem közvetve nem finanszírozza a Hamászt vagy annak terrorista tevékenységét” – közölték.

(Kiemelt képünk illusztráció: palesztinok saját erejükből fúrnak kutakat, miután az izraeli támadások okozta vízhiány megrongálta a vízellátó rendszert Gáza városában, Gázában 2014. november 05-én. Fotó: Mohammed Talatene / Anadolu Agency / AFP)