Egyre durvábbak az oltásellenes tüntetések Németországban

A hétvégén rendőrökre és újságírókra támadtak több demonstráción.

2021. december 13., 16:32

Szerző:

Zavargásokba torkollt a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat és a tervezett kötelező oltást ellenzők számos tüntetése Németországban a hétvégén. Az MTI tájékoztatása szerint több demonstráción rendőrökre és újságírókra támadtak.

Vasárnap este a bajorországi Schweinfurtban egy kezdetben békés tüntetésen a résztvevők rendőrökre támadtak, és megpróbáltak felgyújtani egy rendőrautót. Tíz embert őrizetbe vettek. A türingiai tartományban található Gothában egy nem bejelentett vasárnapi demonstráción ugyancsak rendőrökre támadtak, a szászországi Bennewitz-ben pedig két újságíróra is rárontottak a rendőrség közleményében szélsőjobboldaliként jellemzett tüntetők, akik két rendőrt is megsebesítettek. A türingiai Greizben egy szombati tüntetésen szabadultak el az indulatok, az összecsapásban 14 rendőr sebesült meg.

Az utóbbi napokban egyre több hasonló esetről számolnak be a hatóságok. Az incidensek többnyire az ország keleti részén, az egykori NDK területén fordulnak elő, és elsősorban azokban a térségekben, amelyekben alacsony az átoltottság, főleg Szászországban és Türingiában. Előfordulnak nem erőszakos, de széles körben megfélemlítésként, elfogadhatatlan nyomásgyakorlásként értelmezett megmozdulások is. 

A szövetségi kormány adatai szerint az oltási kampány december eleje óta felgyorsult. Az utóbbi hét napon négyszer is meghaladta az egymilliót a naponta beadott oltások száma. Így már a német lakosság 69,6 százaléka – 57,9 millió ember – van teljesen beoltva. Legalább egy adag oltást 72,6 százalék – 60,4 millió ember – kapott. Az emlékeztető oltást a németek 23,8 százaléka – 19,8 millió ember – vette fel. Az oltatlanok 22,8 millióan vannak, a lakosság 27,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

(Kiemelt kép: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency via AFP)