Egyre csak terjed a szupermutáns omikron

 Latin-Amerikában is felbukkant az omikron változat.

2021. december 1., 06:18

Szerző:

Azonosították két fertőzöttnél a koronavírus omikron változatát Brazíliában – jelentette be Sao Paulo állam kormányzata kedden közleményben.

Az új vírusvariáns hírügynökségi jelentések szerint most először bukkant fel bizonyítottan Latin-Amerika területén. Az omikront Dél-Afrikából Sao Paulóba érkezett brazil utasoknál azonosították genetikai vizsgálatokkal. A 41 éves férfi és a 37 éves nő repülőgépe egy héttel ezelőtt szállt le Brazíliában és két nappal később tesztelték őket.

Mivel már az első teszteredmények kimutatták a fertőzést, a két utast otthoni karanténra kötelezték. Azóta is megfigyelés alatt tartják őket és családtagjaikat. Az omikron variánst először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosították és az elmúlt napokban számos ország utazási korlátozásokat rendelt el a dél-afrikai térség államaival szemben.

Brazília egyike azoknak az országoknak, amelyekben a legtöbb koronavírusos fertőzöttet regisztrálták. Friss adatok szerint az országban a járvány fertőzöttjeinek száma meghaladja a 22 milliót, a halálos áldozatoké pedig több mint 610 ezer. 

(Kiemelt kép: Emberek sétálnak védőmaszkban a brazíliai Sao Paulóban 2021. november 24-én. Fotó: Cris Faga / NurPhoto via AFP)