Késlekedik az oltási kampány, soha ennyien nem kerültek még kórházba az Egyesült Államokban

2021. január 7., 08:55

Szerző:

A világjárvány kitörése óta a legtöbb amerikai került kórházba Covid-19-betegséggel szerdán. Gyors ütemben nő a fertőzöttek és a halálesetek száma is, miközben az oltási kampány késlekedik. 

Helyi idő szerint kedd este minden korábbinál többen, 130 834-en kerültek kórházba a Reuters brit hírügynökség közegészségügyi statisztikákon alapuló összesítése szerint, míg a 3684 napi új haláleset a második legmagasabb a járvány kezdete óta.

Szerdán a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 21 milliót, és egyre nagyobb nyomás nehezedik az állami és helyi vezetőkre a két engedélyezett vakcina, a Pfizer/BioNTech és a Moderna által gyártott védőoldás forgalmazásának felgyorsítás érdekében.

Szövetségi terv híján az oltási helyzet változatos képet mutat a különböző államokban. Egyes államok pótlólagos segítséget vettek igénybe az oltási kampány felgyorsítására. Észak-Karolina állam kormányzója, Roy Cooper kedden az állami nemzeti gárdáját mozgósította, hogy támogassák a helyi szállítókat, hogy minél előbb szétoszthassák a vakcinákat. Maryland államban szintén a helyi nemzeti gárda alkotta sürgősségi segélycsapat nyújt segítséget a helyi egészségügyi vezetésnek.

Kedden újabb 3 millió adag érkezett a két vakcinából az Egyesült Államokba - közölte Christopher Miller védelmi miniszter, így 21 nap alatt összesen több mint 19 millió adagra nőtt a rendelkezésre álló védőoltás mennyisége. Mindkét oltást két adagban kell beadni, 3-4 hetes időintervallumban.

Az amerikai kormányzat a Moderna vakcinája adagjának a megfelezését fontolgatja, hogy több oltóanyag álljon a rendelkezésre. A Nemzeti Közegészségügyi Intézetek és a Moderna szerint viszont két hónapra van szükség annak tanulmányozására, hogy a fél adag hatékony lesz-e.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.