Egyedül Szijjártó szavazott az EU gázspórolási terve ellen

Elfogadták az EU gáztakarékoskodási rendeletét kedden, amire a 27 ország politikusai közül csak Szijjártó Péter szavazott nemmel.

2022. július 26., 15:09

Szerző:

A megszavazott iránymutatás szerint a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy augusztus 1-től március 31-ig 15 százalékkal csökkentsék földgáz-felhasználásukat az elmúlt 5 év átlagához képest, amire az orosz gázszállítás bizonytalansága miatt van szükség – írta a 444.

A rendelet nyomán az EU-ban kötelező spórolást is el lehet rendelni. Szijjártó Péter azt mondta az ülés szünetében Brüsszelben, hogy a magyar kormány a kötelező spórolás elrendelésének lehetősége elleni tiltakozásul szavazott nemmel, mert ez szerinte káros és betarthatatlan rendelet.

Viszont a javaslatban szerepel az is, hogy számos ország kivételt kap a spórolás alól. Nem kell spórolniuk például a szigetországoknak, amelyeknek a gázhálózata nincs összekötve a többiekével. Kivételt lehet kérni többi között az áramrendszer, a gázkereskedelem, a gáztárolók töltöttsége, az ipari sajátosságok, a gázexport és a helyi fogyasztás aránya alapján is.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)