Egy olajfúró toronyra kapaszkodva várta 70 menekült a segítséget a Földközi-tengeren

Hajótörést szenvedtek. 

2022. január 4., 21:48

Szerző:

Mintegy hetven hajótörött migráns keresett menedéket egy földközi-tengeri olajfúró tornyon – közölte kedden a Shell olajipari vállalat. A csoport a tájékoztatás szerint a kedd hajnalt a tunéziai partoktól 120 kilométerre található Miszkar olajfúró tornyon töltötte.

A menekülteket ellátták ívóvízzel, élelmiszerrel és száraz ruhával, majd átadták őket a tunéziai parti őrségnek. Egy további 31 fős, bevándorlókból álló csoportot a Louise Michel nevű civil hajó vett fedélzetére a tengeren sodródó csónakból.

Tavaly mintegy 115 ezer illegális menekült érte el – a Földközi-tengert átszelve – Olaszország, Görögország, Spanyolország, Málta, illetve Ciprus partjait, s ezzel az Európai Unió területét.  Az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) adatai szerint 2021-ben hozzávetőleg 1800-an vesztették életüket, vagy tűntek el nyomtalanul a tengeren történő átkelés közben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határőrség gumicsónakján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2021. július 22-én. Fotó: Vickie Flores / MTI/EPA)

 

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.