Feljelentették Putyint

Egy szentpétervári ellenzéki politikus feljelentette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért egy csütörtöki sajtóértekezleten háborúnak nevezte az „ukrajnai különleges hadműveletet.”

2022. december 23., 11:48

Szerző:

Nyikita Juferev az államügyészséghez fordult azzal a panasszal, hogy Putyin megsértette azt a jogszabályt, amely szerint az orosz hadseregre vonatkozó „hamis hírek” terjesztéséért büntetés jár.

„Vlagyimir Putyin háborúnak nevezte a háborút. De nem jelentették be a különleges hadművelet beszüntetését, és nem hirdettek háborút. Ezért a szóért már néhány ezer embert elítéltek” – írta a politikus a Twitteren a Fokusz orosz internetes portál szerint.

Az orosz elnök az ukrajnai orosz katonai beavatkozás február 24-i kezdete óta először használta a háború szót a „különleges hadművelet” helyett. Juferev több más szentpétervári képviselővel együtt az Állami Dumához intézett felhívásban, szeptemberben Putyin eltávolítását követelte tisztségéből az ukrajnai beavatkozás miatt. Előtte levelet írt az orosz elnöknek azzal a kéréssel, hogy vessen véget az ukrajnai háborúnak.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök gesztikulál, miközben részt vesz az Államtanácsnak az ifjúságpolitika végrehajtásáról a jelenlegi körülmények között tartott ülését követő sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. december 22-én. Fotó: Szergej GUNEJEV / SPUTNIK / AFP)