Egy órával a késelés előtt erősítették meg Salman Rushdie halálos ítéletét Iránban

1989 óta van érvényben Salman Rushdie, indiai származású brit íróra a halálos ítéletet jelentő fatva. Az iráni hírügynökség egy órával a merénylet előtt emlékeztette erre az iszlamista rezsim támogatóit. 

2022. augusztus 14., 11:29

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk Salman Rushdie indiai származású brit író a Chautauqua Intézet színpadán készült egy előadására, amikor egy fekete ruhát és maszkot viselő férfi megtámadta, majd 10-15 szúrást mért a 75 éves író arcára, és nyakára. A támadást követően Rushdie-t helikopterrel szállították kórházba, ahol a lélegeztetőgépen ápolták. Az elsődleges információk szerint az író mája, valamint az egyik szeme is megsérült a támadás során, így az lehet hogy elvesztette a látását. A legfrisebb hírek szerint Rushdie lekerült a lélegeztetőgépről.

Bár az iráni kormányzat hivatalosan nem reagált azonnal a merényletre, a közösségi médiában a rezsim szélsőséges támogatói közül sokan ünnepelték a tragikus eseményt. Szombat délelőtt a Kayhan című iráni napilap azt írta: „Tisztelet annak a bátor és lelkiismeretes embernek, aki New Yorkban megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t, és kézcsókot érdemel, amiért késsel megsebesítette Isten ellenségének nyakát.”

A Mehrnews iráni hírügynökség nagyjából egy órával a merénylet előtt közzétett egy cikket, amelyben a Rushdie megölésére felszólító fatva történetét beszélik el – írja iráni ellenzéki forrására hivatkozva a 24.hu.

A közleményt helyi idő szerint péntek este 19:41-kor élesítették. A nyolc és fél órás időeltolódést figyelembe véve ekkor New Yorkban délelőtt 10:11 perc volt.

Salman Rushdie ellen több, mint 30 éve adták ki a halálos ítéletet jelentő fatvát

Salman Rushdie 1989 óta él halálos ítélet fenyegetése alatt – emlékeztet a lap. Abban az évben február 14-én, nagyjából hat hónappal a Sátáni versek megjelenése után, az iráni legfelsőbb állami és vallási vezető fatvát adott ki, amelyben az indiai születésű író meggyilkolására szólított fel. Rushdie telefonon értesült a halálos ítéletről, és miután letette a telefont, kisétált a londoni otthonából, ahová azután már soha nem tért vissza. Közel tíz éven át élt ezután álnéven rejtőzködve a brit hatóságok védelme alatt. 

A fatvát közel tíz éven át tartotta fenn az iráni állam, egészen 1998-ig. Ekkor történt, hogy a mérsékelt irányvonalat képviselő Mohammad Hatámi iráni elnök bejelentette, Irán a továbbiakban nem támogatja a gyilkosságot, noha a fatvát hivatalosan soha nem vonták vissza, és egy iráni vallási szervezet 2012-ben állítólag tetemes vérdíjat tűzött ki Salman Rushdie-ra. A történet folytatásaként 2019-ben, a szerzőre kimondott halálos ítélet 30. évfordulóján a ma is hivatalban lévő iráni legfelső vezető Ali Hámenei nagyajatollah a Twitteren közölte, hogy a fatva továbbra is érvényben van, és

ismételten felszólított az indiai író meggyilkolására.

A Twitter a közösségi irányelveire hivatkozva ezután törölte a Ali Hámenei fiókját.

(Kiemelt képünk: Rendőrök a Salman Rushdie-t megkéselő 24 éves Hadi Matar háza előtt. A rendőrség és az FBI átkutatták a gyanúsított házátt 2022. augusztus 13-án. Islam Dogru / Anadolu Ügynökség / AFP)