Kísérleti tengeri drón robbanthatta fel a kercsi hidat

Az AFP forrásai szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat hajtott végre „különleges hadműveletet” a krími híd júliusi 17-ei robbantásával. A CNN-nek az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője, Vaszil Maljuk azt nyilatkozta, hogy a robbantást egy Sea Baby nevű kísérleti tengeri drónnal hajtották végre.

2023. augusztus 16., 20:00

Szerző:

A kercsi híd felrobbantásával egy autó súlyosan megrongálódott, a benne utazó két felnőtt meghalt, 14 éves lányukat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Oroszország már akkor ukrán dróntámadásról beszélt, az ukrán Déli Parancsnokság orosz provokációt emlegetett.

Maljuk nyilatkozata szerint a támadást a Sea Baby nevű kísérleti tengeri drónnal hajtották végre, ami saját, több hónapos fejlesztésük eredménye. Mint fogalmazott „a tengerfelszíni drónok az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyedülálló találmányai. Egy magáncég sem érintett. Ezekkel a drónokkal a közelmúltban sikeres találatot hajtottunk végre a krími hídon, az Olengorszkij Gornyak deszanthajón és a SIG tankeren” – idézte a CNN beszámolóját a Telex.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy videót is elküldött az amerikai portálnak.  A felvételen a drón által rögzített képanyag látható. Meegjegyzik, hogy a Sea Baby akár 850 kilogramm robbanóanyagot is eljuttathatott a híd egyik beton tartóoszlopához.

„Számos új érdekes műveleten dolgozunk, többek között a Fekete-tenger vizein. Ígérem, izgalmas lesz, különösen az ellenségeink számára" – mondta Maljuk a lapnak.

„Teljesen a műveletre koncentráltunk. Az utolsó napok meglehetősen feszültek voltak. Amikor megtörtént a robbanás, nagyon boldogok voltunk, és elkezdtünk gratulálni egymásnak. Ez egy nagyon érzelmes pillanat volt mindannyiunk számára, és a győzelmünk záloga, amely minden bizonnyal hamarosan bekövetkezik” – közölte a biztonsági vezető. Hozzátette: ezeket a drónokat egy földalatti gyártóüzemben készítik Ukrajna területén.

(Kiemelt kép: ez a Maxar Technologies által kiadott kézi műholdkép a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi híd, valamint a vasútvonal egyes szakaszainak javítását mutatja közelről 2022. október 12-én. Fotó: AFP / Műholdfelvétel ©2022 Maxar Technologies)