Donald Trump felhagy a politikai karrierjével, ha ez bekövetkezik

Nagy a tét Donald Trump számára: az idei amerikai elnökválasztás lehet az utolsó esélye.

2024. szeptember 23., 15:14

Szerző:

Mindennél jobban szeretné elérni Donald Trump, hogy ismét az Egyesült Államok elnökévé válasszák, és ezt egy komoly kijelentéssel is igyekezett alátámasztani – számolt be róla a BBC.

A 60. amerikai elnökválasztásra 2024. november 5-én kerül sor, a kampány pedig már javában zajlik. A republikánusok jelöltje egymás után harmadszor Donald Trump, aki korábban már megtapasztalhatta, milyen érzés elnyerni az elnöki széket, és azóta is szeretné visszakapni ezt a pozíciót.

Kihívója Joe Biden volt, ám ő végül visszalépett a jelöltségtől, a demokraták pedig úgy döntöttek, hogy a jelenlegi alelnököt, Kamala Harrist indítják Trumppal szemben. A 78 éves korábbi elnök el sem tudja képzelni a vereséget, pedig a közvélemény-kutatások szerint ellenfele minden szempontból vezet.

Kétségtelen, hogy mindkét oldalnak rengeteg támogatója van, a választásokig azonban még hátravan jó néhány hét, és ez alatt akár meg is fordulhatnak a jelenlegi elnökjelöltek esélyei. Donald Trump máris súlyos kijelentést tett a saját személyével kapcsolatban, ami sokakat meglepett.

Donald Trump erre készül a választásokat követően

Az amerikai választási törvények csak két ciklus betöltését teszik lehetővé egy-egy elnök számára, így amennyiben a jelenlegi választásokat Donald Trump nyerné meg, 2028-ban már nem indulhatna az elnöki székért. Egy Sinclair Media Groupnak adott interjúban azonban elárulta, hogy vereség esetén sem fog ismét próbálkozni. Mint mondta, ennek lehetőségét egyáltalán nem látja maga előtt, és úgy gondolja, az idei választás lesz az utolsó számára. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bízik a győzelemben.

Donald Trump nagy hatást gyakorolt az egész republikánus pártra, az elmúlt években teljesen átalakította azt, különösen miután az Egyesült Államok elnöke lett. Beszédeiben többnyire kizárólag a párt, illetve saját érdemei hangzottak el, a kampányok során sem változtatott ezen. Mostani nyilatkozata éppen ezért elgondolkodtató, hiszen a vereség esélyét korábban egyetlen egyszer sem ismerte el, ám úgy tűnik, mostanra ezzel az eshetőséggel is számol.

Néhány napja is tett egy erre utaló megjegyzést, amelyben a zsidó származású szavazókat tette felelőssé egy esetleges vereségért, ám kijelentése hatalmas felháborodást váltott ki mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság, mind ellenfele támogatói körében, így a legkevésbé sem tekinthető pozitív lépésnek a kampány szempontjából.

A jelenlegi adatok szerint Kamala Harris 4 százalékkal vezet Trump előtt. Harris hónapról hónapra erősödik, tévés vitájukat követően támogatóinak száma megugrott, így a hátralévő hetek Trump számára minden valószínűség szerint egyáltalán nem fognak kedvezni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andrew Leyden / NurPhoto / NurPhoto via AFP)