Rövid idő alatt több mint félmillióan írták alá, hogy szavazás legyen a kannabiszt legalizálásáról

Jövőre népszavazást tartanak a kannabisz dekriminalizálásáról Olaszországban. 

2021. szeptember 20., 10:14

Szerző:

Olaszországban valószínűleg jövőre népszavazáson döntenek a kannabisz dekriminalizálásáról, miután a kampánycsoportoknak egy hét alatt sikerült összegyűjteniük a szükséges 500 000 aláírást – közölte a CNN.

Olaszországban akkor lehet népszavazást kiírni, ha 500 000 aláírás összegyűlik, és a kampányolóknak jóval a szeptember 30-i határidő előtt sikerült összegyűjteniük a szükséges mennyiséget. Ha a lakosság a kannabisz dekriminalizálására szavaz, a kábítószer vásárlása, értékesítése és termesztése mind legális lesz az olasz törvények szerint.

„Több mint 500 000 online aláírás alig egy hét alatt a #ReferendumCannabisért” 

– írták a kampányolók a hivatalos Facebook-oldalukon. 

Az olasz törvények szerint a kannabisz fogyasztása nem büntetendő, és az orvosi célú marihuána fogyasztása engedélyezett. A fű megvásárlása, eladása és tömeges termesztése azonban illegális, és a kereskedők akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket. „Ez paradoxon, mintha az állam az egész jelenséget a szervezett bűnözésre fogná” – érveltek a kampányolók. „A legalizálás nem a fogyasztás népszerűsítését jelenti, hanem a fogyasztás biztonságosabbá és tájékozottabbá tételét. Ha a kannabisz legális lenne, véget vetnénk a kis mennyiségű kábítószer miatt indított felesleges pereknek, és biztosítanánk, hogy a kínzó fájdalmaik enyhítésére használó betegeknek soha többé nem kell bíróság elé állniuk” – tették hozzá. A csoport továbbá azzal érvelt, hogy a kannabisz legalizálása több ezer új munkahelyet teremtene, és növelné az állam adóbevételeit, amelynek hozzávetőleges értékét 7 milliárd euróra becslik. 

 

(Kiemelt kép: Tüntetés a képviselőház előtt a Piazza Montecitorio téren a kannabisz liberalizációját követelve 2020. június 25-én Rómában, Olaszországban. Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto)



Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.