Csinos kis összeget ad az Egyesült Államok, ha kézre keríti ezeket a terroristákat

Tízmillió dollárra (4 milliárd forint) emelte az Egyesült Államok az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet legfőbb vezérei fejére kitűzött nyomra vezetői díjat – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

2022. november 14., 21:21

Szerző:

A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg a szélsőségesek "emírje", Ahmed Diriye, illetve két alárendeltje, Mahad Karate és Jehad Mostafa kézre kerítéséhez vezető információkért jár.

„Az al-Shabaab milícia e fontos vezetői számos, emberek ezreinek életét követelő terrortámadásért felelősek Szomáliában, Kenyában és más szomszédos országokban” – olvasható a közzétett plakáton, amelyen a három férfi képmása is fel van tüntetve.Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában.

A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen Mogadishuban is.

A mogadishui vezetés több hónapja offenzívát indított az al-Shabaab ellen, a hadseregnek a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével sikerült jelentős területeket visszafoglalnia az iszlamistáktól. Ugyanakkor az ENSZ adatai szerint csak az idén több mint hatszáz civil vesztette életét és csaknem ezren sebesültek meg a harcokban.

(Az Egyesült Államok légierejének 2020. január 5-én készült fotója a kenyai Camp Simbában 2019. augusztus 26-án. A szomáliai Al-Shabaab csoport dzsihadistái 2020. január 5-én támadták meg az amerikai erők által használt katonai bázist. A támadásban három amerikai állampolgár életét vesztette. Fotó: AFP)

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.