Sorozat-csecsemőgyilkos kapott életfogytiglant Nagy-Britanniában

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Nagy-Britannia minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosát, Lucy Letbyt, miután hét csecsemőt megölt, hat további esetről pedig a bíróság kimondta, hogy gyilkossági kísérlet történt.

2023. augusztus 21., 15:30

Szerző:

A most 33 éves nő az északnyugat-angliai Chester város egyik kórházában dolgozott. A vád szerint 2015-ben és 2016-ban különböző módszerekkel szándékosan ártott az osztályon született vagy ápolt csecsemőknek: levegőt fecskendezett a véráramukba, szondán keresztül levegőt vagy tejet juttatott a gyomrukba, egyes esetekben infúziókba kevert inzulint, és lélegeztető csöveket babrált meg.

A nő a bíróságon következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

A tavaly októberben kezdődött per során kiderült: a chesteri kórházban 2015-ben kezdték tapasztalni, hogy egyre több újszülött hal meg tragikusan hirtelen, minden szemmel látható ok nélkül.

Néhány baba életét a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni. A perbe fogott nővér az összes megmagyarázhatatlan esetben szolgálatban volt. Módszerei lényegében nem hagytak nyomot, és ő maga sokáig igyekezett a hirtelen haláleseteket és rosszulléteket normálisnak beállítani.

A rendőrség 2017 májusában kezdett nyomozni, a nővért több alkalommal is letartóztatták, és végül 2020 novemberében emeltek ellene vádat. Védőügyvédje arra hivatkozott, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy valóban ő követte el a tragédiákat okozó beavatkozásokat az újszülöttosztályon. Érvelésük szerint az érintett csecsemők halála, illetve rosszulléte mögött bizonyos esetekben állhatott akár természetes ok vagy egyéb tényezők egyidejű fennállása is.

A per során azonban bemutattak egy papírcetlit, amelyet a nyomozók a nő lakásán találtak. A cetlin az állt: „nem érdemlem meg, hogy éljek. Szándékosan öltem meg őket. (...) Én tettem, gonosz vagyok”.

(Kiemelt kép: a manchesteri Cheshire Constabulary rendőrség által 2023. augusztus 17-én közzétett rendőrségi testkamerás felvételen Lucy Latby látható a letartóztatásakor. Fotó: Cheshire Constabulary / AFP)