Címlapon Magyarország a BBC Mundón, a portál szerint a kommunizmus bukása óta nem volt itt ekkora tüntetéshullám

2018. december 19., 13:35

Szerző:

Címlapi vezető anyagban foglalkozott a BBC spanyol nyelvű kiadása, a BBC Mundo a Magyarországon zajló, rabszolgatörvény miatti kormányellenes tüntetésekkel.

A cikk szerint Magyarország közeli történelmében nem volt akkora megmozdulás, mint a mostani, annak ellenére, hogy a 2010 óta kormányzó Fidesznek nagy a támogatottsága. (A cikk írói ezzel figyelmen kívül hagyták a 2006-os tévészékház ostromát - a szerk.) Nick Thorpe-ot, a BBC közép-európai tudósítóját idézik, aki szerint a hó és fagy közepette az MTVA székház előtt sokszínű tömeg vonult fel, az utóbbi 30 év legszélesebb körű összefogása a mostani - fogalmazott.

A BBC Mundo említést tesz arról, hogy az Orbán-kormány szerint a tüntetéseket a Soros György által fizetett külföldiek szervezik, és részletesen ír a tüntetéssorozat okáról, a Munka törvénykönyvének a módosításáról. Arról, hogy az úgynevezett rabszolgatörvény miről szól, vagyis hogy a munkáltatók évi 400 óra túlórára is kényszeríthetik a munkavállalóikat, és sokukat akár heti hat napon át dolgoztathatnak úgy, hogy az eddigi 12 hónap helyett 36 hónap múlva kifizetniük a túlóráért járó pénzt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.