A hét pofátlan mozdulata: EU-s állampolgárságot kapott Boris Johnson apja

Ő nem annyira kér a brexitből, de azért a fia továbbra is gőzerővel intézi azt, hogy az átlag briteknek minél nehezebb legyen az, amit az apja már elért.

2022. május 21., 20:47

Szerző:

Francia állampolgár lett Stanely Johnson, Boris Johnson brit miniszterelnök apja, írja brit és francia sajtóinformációk alapján a Népszava. Az idősebbik Johnson még másfél éve folyamodott az állampolgárságért, mert így akarta megőrizni a szabad mozgás lehetőségét franciaországi birtokai és nagy-britanniai otthona között. A francia BFM TV az infomációk alapján megkereste Stanley Johnsont, aki nekik azt mondta, érzelmileg immár jobban kötődik választott hazájához, mint Angliához:

„úgy tűnik, mindig is francia voltam, most csupán kérvényeznem kellett. Nagyon boldog vagyok.” - összegzett most a kormányfő édesapja.

Stanely Johnson, aki 1979 és 1984 között konzervatív képviselő volt az Európai Parlamentben már többször hangoztatta, egyáltalán nem ért egyet fiával brexit-ügyben. Míg Boris a kilépésért kampányolt 2016-ban, apja nyilvánosságra hozta, hogy ő a brit maradásra fog szavazni. Azóta pedig úgy véli, a brexit igazi ballépés volt London részéről.

Az ügyről megkérdezték a Downing Street 10-et is, Boris Johnson sajtóosztálya viszont azt válaszolta, az EU-s állampolgárság a miniszterelnök édesapjának magánügye, amit nem kommentálnak.

A brit kilépés után az ország állampolgárainak az EU-ba való utazáshoz útlevélre is szükségük van, feltéve, hogy Stanley Johnsontól eltérően nem tudnak egyszerűen állampolgárságot igényelni az egyik tagállamtól.

(Kiemelt kép: Stanley Johnson 2021. októberében. Fotó: Ben Stanstall, AFP)