Négy tűzoltót tartóztattak le Brazíliában, a nyakukba akarják varrni az esőerdőket pusztító tüzeket

2019. november 27., 08:31

Szerző:

Önkéntes tűzoltókat tartóztatott le kedden a rendőrség Brazíliában azzal gyanúsítva őket, hogy több helyen felgyújtották az erdőt Amazóniában.

A vád szerint négy férfi a gyújtogatásokkal azt akarta elérni, hogy az önkéntes tűzoltók testülete több pénzadományt kapjon.

Polgári aktivisták és ellenzéki politikusok szerint a rendőrségi akcióval a brazil kormány büntetni akarja a környezetvédő csoportokat. Airton Faliero kongresszusi képviselő újságíróknak azt mondta, hogy Jair Bolsonaro elnök és kormánya a nem kormányzati szervekre, próbálja terelni a gyanút ahelyett, hogy a földéhségükben gyújtogató farmerek felelősségét kezdené el firtatni.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).