Bozóttűz pusztít Ausztrália Északi Területén

Már több mint 9300 négyzetkilométernyi területet égetett le az egy hete Ausztrália Északi Területén, a Barkly régióban pusztító bozóttűz, amelyet egyelőre nem sikerült megfékezni.

2023. szeptember 11., 08:49

Szerző:

Tony Fuller, az Északi Terület tűzoltóparancsnoka vasárnapi sajtóértekezletén elmondta, hogy a Darwintól ezer kilométerre délkeletre tomboló tűz kiterjedése az ausztrál főváros területének mintegy négyszerese. Kiemelte, hogy korábban is volt már dolguk nagy bozóttüzekkel, de ez az eddigi legnagyobb, amellyel meg kell küzdeniük.


Az Északi Területre teljes tűzgyújtási tilalmat hirdettek, és február végéig tűzveszélyes területnek nyilvánították.


A bozóttűz megfékezésében Dél-Ausztráliából és Új-Dél-Walesből érkezett tűzoltókat is bevetnek.


Fuller szerint a tűz nem veszélyeztet lakóingatlanokat. Az ausztrál hatóságok ismételten arra figyelmeztetek, hogy Ausztrália nagy részén katasztrofális tűzveszély fenyeget.

(Kiemelt képünk: A Queenslandi Rendőrség által 2023. július 19-én rendelkezésre bocsátott videófelvételen egy tűzoltó oltja a tüzet Bajool közelében, miután hét jármű ütközött össze, köztük egy félpótkocsi, amely egy amerikai katonai harckocsit szállított, amelyet háborús játékokban akartak használni. Fotó: Handout / QUEENSLAND POLICE SERVICE / AFP)