Boris Johnson élő adásban adatta volna be a koronavírust

Boris Johnson Covid-19-et akart beadatni élő televíziós adásban, hogy megnyugtassa a közvéleményt – állítja egy volt tanácsadója.

2023. november 8., 16:48

Szerző:

A BBC úgy tudja, Lord Lister állítása a Covid-vizsgálat során tett tanúvallomásában hangzott el. Lord Lister szerint Johnson a magas rangú tanácsadói körében fejtette ki, hogy  „a televízióban be akarja adatni a Covid-19-et, hogy demonstrálja a nyilvánosságnak, hogy az nem jelent veszélyt”. Hozzátette, hogy ez „akkor történt, amikor a Covidot még nem tekintették olyan súlyos betegségnek, amilyenné később vált”.

A korábbi  tanácsadó és kabinetfőnök szerint ez egy „szerencsétlen megjegyzés” volt, amely „a pillanat hevében hangzott el”. Azt is megerősítette, hogy korábbi főnöke azt mondta, hogy „a holttestek halmozása” jobb, mint egy újabb lezárás. A megjegyzés 2020 szeptemberében hangzott el, de először 2021 áprilisában vált nyilvűnossá. Lord Edward Udny-Lister szerint a megjegyzés akkor hangzott el, amikor a kormány „megpróbálta elkerülni az újabb lezárást, tekintettel a gazdaságra és az oktatásra gyakorolt súlyos hatásokra”. Johnson elutasította a jelentést, és „teljes ostobaságnak” nevezte.

(Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament/AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.