Tíz éven át bántalmaztak gyerekeket szexuálisan Böjte Csaba gyermekotthonaiban

Számos gyerek érintett, a visszaélések brutálisak és megalázóak voltak. A csíkszeredai bíróság tárgyalja az ügyet. Egy, az ügyre vonatkozó kérdésre korábban Böjte képletesen „fonnyadt almának” minősítette a bántalmazott gyerekeket, akikből pálinka még lehet, de elzárkózott a részletes választól.

2022. június 29., 15:07

Szerző:

Tíz éven át több gyermek is súlyos szexuális bántalmazás áldozata lehetett a Böjte Csaba ferences szerzetes nevéhez kötődő, erdélyi gyermekotthonokban – hozta nyilvánosságra az Azonnali. A lap munkatársa, Kulcsár Árpád felfedte, 

a csíkszeredai bíróság, eddig eléggé fű alatt tárgyalta az ügyet, amely szerint a gyermekotthonok lakói közül többet súlyos szexuális bántalmazás ért.

Az ügyben szerdán elsőfokú ítéletet hirdettek, ez alapján minden vádpontban bűnösnek találták az egyik egykori nevelőt, és harminc év szabadságvesztésre ítélték. A bíróság ugyanakkor eltiltotta a vádlottat a köztisztviseléstől, és megtiltja, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok, vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

Az Azonnali megszerezte a vádiratot is, amelyből kiderül, az erőszak sorozatra 2007 és 2017 között került sor, az elítélt bántalmazó számos áldozata még ma is kiskorú. Az elítélt két olyan nevelőotthonban is munkát vállalt, amiket Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa működtet: ez szegény sorsú, intézeti gondozott gyermekeket karol fel. Az egyik a Tusnádfürdőn, a Szent László Gyermekvédelmi Központ a másik pedig a szintén csíki Kászonimpéren a Szent Katalin Gyermekvédelmi Központ volt.

A két éve tartó bírósági ügyben eljárás két rendbeli, kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, tizenegy rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszióval, tíz rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaéléssel, tizenkét rendbéli kiskorú ellen elkövetett bántalmazással, valamint egy rendbéli, kiskorúval szemben elkövetett rossz bánásmóddal vádolták meg.

A tanúvallomások során több, már felnőtt áldozat is nyilatkozott, szavaik alapján nem csupán pedofília képe bonatkozik ki, de a szexuális erőszak ritkán látott, brutális mértéke is. A nevelő tetteire jellemző, hogy egy akkor kiskorú nevelt azt mondta, Tusnádfürdőn, egy illemhelyen az elítélt a szájába vizelt.

A cikkből az is kiderült, ugyan a jelzések évek óta érkeztek a nevelő brutális visszaéléseiről, a Hargita megyei hatóságok mégis csak lassan, vonakodva léptek. Az Azonnali beszélt Elekes Zoltánnal, a Hargita Megyei Szociális- és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjével, aki elmondta nekik, hogy ekkor, azaz 2016-ban, miután beszéltek a kisfiúval, jelezték a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak a problémát, tehát vélhetően mindenki, aki tehetett valamit az ügyben, tudta, hogy a nevelővel kapcsolatban súlyos vádak merültek fel.

Korábban az Azonnali újságírója beszélt Böjte Csabával is az akkor már folyamatban lévő ügy során megfogalmazott állításokról az alapítványa gyermekotthonaiban történtekről.

Böjte ekkor arra a kérdésre, hogy mit kezdenek a nevelőotthonaikban traumán átesett gyermekekkel, hogyan segítenek nekik átélni azt, úgy válaszolt: „akkor a társadalom előbb-utóbb keresztül lép rajtuk és leírják őket. Fonnyadt alma. Abból pálinkát főznek. De a te életed a te kezedben van, és te kell küzdj. Az a jó, ha az ember megtanul a saját lábán járni”.

(Kiemelt kép: Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója áldást mond a Misszió zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2022. június 3-án. A vonaton a csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartók között száztíz kárpátaljai zarándok is utazik. MTI/Máthé Zoltán)