Böjte Csaba: Isten akaratának éreztük a gyerekek befogadását

A Szent Ferenc Alapítvány elnöke ismét megszólalt a gyermekotthonait érintő brutális gyermekbántalmazások kapcsán.

2022. július 1., 19:55

Szerző:

Nyugalmuk és méltóságuk megőrzésére, munkájuk lelkiismeretes folytatására bátorította munkatársait Böjte Csaba ferences szerzetes pénteken közösségi oldalán közzétett üzenetében, arra reagálva, hogy a csíkszeredai bíróság első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte szerdán a Szent Ferenc Alapítvány egy volt nevelőjét, akit a rá bízott gyermekek fizikai és szexuális bántalmazásában találtak vétkesnek.

„Istent követni azt jelenti, hogy a felismert és a vállalt feladatokat pontosan, szépen teljesítjük! Isten akaratának éreztük a gyerekek befogadását. Ezért a nagyvilág bármit is mond, tapsol vagy kritizál, nekünk ma is az a dolgunk, hogy a ránk bízott gyerekekről gondoskodjunk!” - szögezte le Böjte Csaba. Arra kérte munkatársait, hogy ne bizonytalanodjanak el, és ne haragudjanak azokra, akik munkájukat kritizálják, mert szerinte a rosszindulatú kritikából is lehet tanulni.

A Magnificat.ro honlapon megjelentetett másik bejegyzésében Böjte Csaba felidézte: hat éve „olyan rossz dolgokat” hallott egy gyerektől a nevelőjével kapcsolatban, hogy ő maga kérte a hatóság segítségét az ügy megoldásához.

„Az elmúlt években sokan átvilágították a munkánkat, sok ellenőrzés, nyomozás volt, titeket is sokan megkerestek, kikérdeztek és a tegnap megszületett az ítélet! A peranyag titkos volt, a tárgyalás is, mi még nyilvános anyagot nem kaptunk, de a sajtóban azt olvastuk, hogy a hajdani nevelőt nagy bűnök miatt, nagyon sok évre ítélték el! Fontosnak látom, a bizalom megmaradásának érdekében megjegyezni, hogy K.Sz.-n kívül senki mást nem marasztaltak el az ítéletben, sem a kollégák közül, sem engem” - mutatott rá a Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

A csíkszeredai bíróság a jelenleg 35 éves K.Sz. vádlottra 24 bűncselekmény - a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központban, illetve a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban gondjaira bízott kiskorúak sérelmére elkövetett többrendbeli nemi erőszak, megrontás és bántalmazás - miatt együttesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabott ki, 12 vádpontban pedig megállapította a bűncselekmény elévülését. A bíróság halmazati büntetésként 30 éves szabadságvesztésre és 790 ezer lej (63,2 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte a vádlottat.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalás egyelőre nem jogerős ítéletének kihirdetése napján két erdélyi és egy magyarországi hírportál (Transtelex, Átlátszó Erdély és Azonnali) egy-egy terjedelmes oknyomozó riportot jelentett meg az ügyről, amelyekben a Szent Ferenc Alapítvány „súlyos rendszerszintű problémáiban” keresnek magyarázatot arra, hogyan terrorizálhatta az elkövető a rá bízott gyermekeket tíz éven keresztül, anélkül, hogy a súlyos visszaélésekre fény derült volna.

A Böjte Csaba által 1993-ban létrehozott Szent Ferenc Alapítvány (a Magnificat.ro honlapon elérhető információk szerint) 24 bentlakást és húsz napközi otthont működtet magánadományokból és közpénzekből Romániában, fennállásának csaknem három évtizede alatt pedig mintegy hatezer nehéz anyagi helyzetben élő vagy elhagyott gyerek neveléséről és ellátásáról gondoskodott.

(Kiemelt kép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója előadást tart a Krisztus hite - a mi hitünk - a gyermekek körében végzett lelkipásztori munka bemutatása címmel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Üzenetnek és példának nevezte minden nyugati és keleti népnek a Kurultajt az Országgyűlés elnöke szombaton Bugacon, a rendezvény megnyitóján. Kövér László emellett hevesen ostorozta a nyugati világ „szellemi bérgyilkosait”, akik meg akarnak másokat fosztani hagyományaiktól és hitüktől.