Blinken személyesen adott át Ukrajnában drónokat és páncélozott járműveket

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön, ukrajnai látogatásának második napján szemrevételezte az ukrán határőrségnek átadott amerikai felszerelést, megfigyelő drónokat és páncélozott járműveket Kijev mellett.

2023. szeptember 7., 20:50

Szerző:

„Meglátogattam a határőrséget, hogy megtekintsem, hogyan védelmezik Ukrajna területét és népét. Új támogatás gyanánt 300 millió dollárt nyújtunk Ukrajna rendvédelmi szektorának, hogy folytatni tudja ezt a fontos munkát. Az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrajna mellett” – írta a miniszter az X közösségi oldalon. 

Blinken egy aknamentesítési központban is látogatást tett a nap folyamán. Az X-en közzétett egyik felvételen páncélozott járművek sora előtt látható. Az ukrán polgári védelem szerint az ország nagyjából 30 százaléka, vagyis 174 ezer négyzetkilométernyi terület szennyezett aknákkal, illetve egyéb hadianyag-maradványokkal. 

Ez Blinken harmadik útja Ukrajnába az orosz hadművelet kezdete óta.

(Kiemelt képünk: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (középen) az ukrán biztonsági erők mellett áll az indulás előtt a Kijev-Paszahirszkij pályaudvaron Kijevben 2023. szeptember 7-én. Fotó: Brendan Smialowski / POOL / AFP)