Bill Gates: Jóval magasabb adót rónék a gazdagokra

Bill Gates szerint a gazdagoknak sokkal többet kellene megosztaniuk vagyonukból az emberiséggel.

2024. október 2., 14:10

Szerző:

Bill Gates szerint neki őrületesen sok pénze van, és furcsa dolognak érzi azt, hogy egyáltalán léteznek milliárdosok – írja a CNBC a What’s Next? The Future With Bill Gates című netflixes dokumentumsorozatra hivatkozva.

A Microsoft társalapítójának vagyonát jelenleg közel 108 milliárd dollárra (majdnem 40 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes.

Az üzletember arra kérdésre, hogy túl gazdagnak tartja-e magát, nem válaszolt határozott igennel vagy nemmel, de azt kiemelte, hogy a gazdagoknak sokkal többet kellene megosztaniuk vagyonukból az emberiséggel.

Gates látszólag elkötelezett, hogy ezt tegye: a Bill & Melinda Gates Alapítvány több milliárd dollárt fordított már olyan problémák megoldására, mint a szegénység és az egyenlőtlenség. Korábban pedig arról is beszélt, hogy ha rajta múlna, akkor a gazdagoknak sokkal több adót kellene fizetniük, mint most.

Jóval magasabb adót rónék a gazdagokra. Nem tenném illegálissá, hogy valaki milliárdos legyen, […] a vagyonom 62 százalékát venném el magamtól

– mondta egy Netflix által rendezett, New York-i eseményen, a múlt héten a 24.hu tudósítása szerint.

A felmérések szerint az amerikaiak nagy része támogatja, hogy – az egyre növekvő vagyoni egyenlőtlenséget ellensúlyozva – magasabb adót kelljen fizetniük a vagyonosoknak. Amerikában jelenleg a társadalom legtehetősebb 1 százaléka birtokolja a nemzet vagyonának több mint 30 százalékát, ezzel gazdagságuk új rekordot döntött.

Mindeközben az országban mintegy 38 millióan élnek szegénységben, ami Gates szerint azt mutatja, hogy a szociális védőháló nem működik olyan jól, mint szeretnék. Ezért akar magasabb adókat kivetni a gazdagokra, néhány másik milliárdoshoz, például Warren Buffethez és Mark Cubanhez hasonlóan.

Bill Gates végső célja saját elmondása szerint, hogy elosztogassa vagyona nagy részét, és ezzel lekerüljön a világ leggazdagabb embereinek listájáról.

(Fotó: Evan Vucci / POOL / AFP)