Musk beszáll az MI-buliba, ami szerinte képes elpusztítani az emberiséget

Elon Musk létrehozza a saját MI-platformját, mert szerinte a ChatGPT baloldali-liberális elfogultságú. Mellesleg szerinte Mark Zuckerberg és Bill Gates tudása korlátozott, de hát előbbiről hasonlót hallottunk már Mészáros Lőrinctől is.

2023. április 18., 09:56

Szerző:

A Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa és vezetője Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetőjének hétfő esti műsorában azt mondta, hogy a általa fejlesztett „alternatív” mesterséges intelligencia, a TruthGPT „minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd”.

Musk kiinduló szerint az emberiség megértésre törekvő MI kevésbé valószínű, hogy az emberek elpusztítására törekedne. A milliárdos aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t „arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen”.

Musk fontosnak tartja a mesterséges intelligencia szabályozását, azzal együtt, hogy „nagy rajongója” az MI-platformoknak, amik szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Eközben Nevadában

Egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én alapították, a vállalat igazgatói posztját Musk tölti be, a cég titkára pedig Jared Birchall, aki Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

Musk Mészárosozott egyet

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak korlátozott tudással rendelkeznek ezen a területen. Zuckerberget nem csak Musk, hanem Mészáros Lőrinc, Fidesz-közeli magyar milliárdos is butábbnak tartja magánál, mint az a hvg.hu egykor nagy port kavart videóján is látható:

 
Musk már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű start-up vállalkozásba, és a nonprofit MI kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett. Három év múlva, 2018 elején azonban lemondott a posztjáról.

Egyszer már kiszállt

„Én találtam ki a nevet és a koncepciót” – szögezte le Musk az interjúban, hozzátéve, hogy az OpenAI ma már a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de már nem nonprofit, hanem piaci alapon.


A milliárdos az interjúban röviden kitért az OpenAI cégtől történt 2019-es távozására is. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is.

(MTI)

(Képünkön Elon Musk. Fotó: Carina Johansen/NTB/AFP)