Biden nagy bejelentést tett Kijevben

Ukrajna további 500 millió dollárt értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól, melynek részleteit kedden ismertetik, jelentette be Joe Biden amerikai elnök Kijevben hétfőn

2023. február 20., 12:42

Szerző:

Biden elnök közölte a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel. Beszélt arról is, hogy Washington hamarosan új szankciókat is bejelent Oroszországgal szemben. Leszögezte: az Egyesült Államok ameddig kell, kiáll Ukrajna mellett.
 

„Egy év eltelt, és Kijev még áll. Ukrajna is áll, és a demokrácia is áll” – hangoztatta az amerikai elnök a kijevi elnöki palotában, miután megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel. Volodimir Zelenszkij azt mondta: Joe Biden látogatása "a támogatás rendkívül fontos jele minden ukrajnai számára".

(Fotó: EVAN VUCCI / POOL / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.