Biden is nekifut a guantánamói börtöntábor bezárásának

Nem lesz egyszerű, Obamának nem sikerült.

2021. február 12., 18:07

Szerző:

A Joe Biden elnök vezette új amerikai adminisztráció megvizsgálja a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor jövőjét azzal a céllal, hogy felújítsák a tábor bezárására vonatkozó korábbi elképzeléseket - közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

Bennfentes források szerint az új elnök a következő hetekben vagy hónapokban tehet lépést az ügyben.

A nemzetbiztonsági tanács jelenleg felméri a helyzetet, amelyet az előző vezetés hagyott örökül. A tanács szorosan együttműködik a védelmi, a külügyi és az igazságügyi tárcával, illetve a kongresszussal is annak érdekében, hogy előrelépés történhessen a guantánamói börtöntábor bezárása felé - mondta el Emily Horne, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, utalva arra, hogy az elképzelés még nagyon kezdeti fázisban van.

Az új adminisztráció kezdeményezése ellenére várhatóan nem lehet egyhamar bezárni a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, amelynek létesítését még George W. Bush egykori republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján a börtönnek mintegy 800 foglya volt. Az őrizeteseket bírósági ítélet nélkül, terrorizmus vádja miatt tartották fogva, de vannak vagy voltak olyan foglyok is, akik ellen még vádat sem emeltek szabályosan. A börtönben jelenleg még mindig 40 őrizetest tartanak fogva.

Barack Obama volt amerikai elnök 2009-ben ígéretet tett arra, hogy bezáratja a vitatott törvényességű börtöntábort, kísérletet is tett rá, de a washingtoni kongresszus megakadályozta ebben. A hivatalából idén januárban távozó Donald Trump 2018-ban rendeletet adott ki arról, hogy a börtöntábort továbbra is fenntartják, sőt, ha indokolt, más elítélteket is ott fognak bebörtönözni.