Baerbock: Lisszabontól Luhanszkig fog terjedni az Európai Unió

Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.

2023. október 2., 19:46

Szerző:

„Ukrajna jövője az Európai Unióban, a szabadság közösségében van, és az unió hamarosan Lisszabontól Luhanszkig fog terjeszkedni” – fogalmazott a tárcavezető. Biztosított afelől, hogy az európai barátok és partnerek támogatni fogják Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton. Ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna képes lenyűgöző reformokat végrehajtani az Oroszország indította háború közepette. Példaként említette az igazságszolgáltatás, a média és a korrupció elleni küzdelem terén végrehajtott ukrán reformokat.

Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a múlt héten kijelentette, hogy az EU-ban általános konszenzus van az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások megkezdését illetően, de a végső döntést a tagállamok „közötti közös munka előzi meg”. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Katarína Mathernová új EU-nagykövettel múlt pénteken folytatott megbeszélésén megígérte, hogy Kijev egy hónapon belül befejezi a munkát az Európai Bizottság hét kritériumának teljesítése tekintetében – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

(Kiemelt képünk: Annalena Baerbock német külügyminiszter beszélget a médiával az EU-Ukrajna külügyminiszteri találkozó előtt Kijevben 2023. október 2-án. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.