Az USA felszólította Szerbiát, hogy vonja vissza erőit a koszovói határról

Eközben brit csapatokat küldenek a NATO békefenntartó erőinek megerősítésére.

2023. szeptember 30., 12:56

Szerző:

A Fehér Ház szerint a koszovói határ mentén „példátlan” mértékben gyarapodnak a szerb csapatok és páncélosok, és felszólította Belgrádot, hogy azonnal vonja vissza őket. A koszovói NATO-békefenntartó erőket (KFOR) brit csapatokkal erősítették meg, és a Biden-kormányzat közölte, hogy konzultál a szövetségesekkel annak biztosítása érdekében, hogy a KFOR jelenléte „a fenyegetésnek megfelelő” legyen – számol be róla a Guardian.

„Ez egy nagyon destabilizáló fejlemény, amely az elmúlt héten történt, és felszólítjuk Szerbiát, hogy vonja vissza erőit a határról és csökkentse a feszültséget” – mondta pénteken John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó felhívta Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy megvitassa az eszkalációt, Antony Blinken külügyminiszter pedig beszélt Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és „azonnali de-eszkalációra”, valamint a Koszovóval való kapcsolatok normalizálására vonatkozó korábbi megállapodáshoz való visszatérésre szólított fel.

Az amerikai figyelmeztetések egy feszültséggel teli hét végén hangzottak el, amely azzal kezdődött, hogy jól felfegyverzett szerb félkatonai erők rajtaütöttek egy koszovói rendőrjárőrön, és egy rendőr meghalt. Az ezt követő csatában három szerb fegyveres meghalt Banjskë falu közelében.

A fegyveres csoportot Milan Radoičić, az észak-koszovói szerb kisebbséget képviselő, Belgrád által támogatott Szerb Lista nevű párt helyettes vezetője vezette. Radoičić ügyvédjén keresztül azt mondta, hogy ő a felelős a koszovói rendőrséggel való lövöldözésért, de nem magyarázta meg, hogy honnan származnak a szerb félkatonai csoportok által szállított modern fegyverek.

A koszovói kormány bemutatott egy dokumentumot, amely állítólag azt bizonyítja, hogy a csoport által szállított gránátvetőt a szerb hadseregtől kapták, és a pristinai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy a vasárnapi tűzharc ürügyet akart szolgáltatni egy szerb katonai beavatkozáshoz Észak-Koszovóban.

„A Fehér Háznak ez a reakciója hasonlónak tűnik azokhoz a figyelmeztetésekhez, amelyeket az orosz csapatok ukrajnai bevonulása előtt láttunk” – mondta Donika Emini, a CiviKos Platform nevű koszovói civil szervezet szövetségének ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy ez azt jelzi, hogy „a konfliktus elkerülhetetlen”.

Emini szerint az egyik lehetséges szerb cél az volt, hogy kikényszerítsék a koszovói rendőrség kivonulását Észak-Koszovóból, és arra kötelezzék a KFOR-t, hogy vegye vissza a teljes biztonsági ellenőrzést a robbanásveszélyes régióban, tovább erodálva ezzel az egykori szerb tartomány függetlenségét és szuverenitását.

(Kiemelt képünk: Egy férfi elsétál egy „Koszovói Köztársaság” feliratú graffiti mellett Pristina belvárosában 2023. szeptember 29-én. A nyugtalanság Koszovó nyugtalan északi részén már hónapok óta tart, miután Albin Kurti miniszterelnök májusban úgy döntött, hogy négy szerb többségű településen albán nemzetiségű polgármestereket nevez ki - a terület szerb lakosságának választási bojkottja ellenére. Ezt tiltakozások követték, Szerbia letartóztatott három koszovói rendőrt, és a szerb tüntetők zavargásokba kezdtek, amelyek során több tucat NATO-békefenntartó megsérült. Fotó: Armend NIMANI / AFP)

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.