Az uniós energiaügyi biztos aggályosnak tartja a Putyintól függő magyar gázellátást

Kadri Simson egy lapinterjúban azt kifogásolta, hogy miközben az uniós országok igyekeznek leszakadni az orosz gázról, a magyar miniszterelnök kezet ráz az orosz elnökkel.

2023. november 15., 11:51

Szerző:

Magyarország gázellátásának nem lenne szabad a „háborús bűnös” Putyintól függenie – fogalmazott Kadri Simson. Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa azt is hangsúlyozta a Politiconak adott interjújában, hogy Orbánon kívül nincs még egy EU-s vezető, aki kezet fogna az orosz elnökkel.

A Gazprom orosz gázexportőr a múlt hónapban bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pekingi tárgyalásait követően idén télen növelni fogja a földgázszállításokat Magyarországra. Az energiaügyi biztos szerint az EU más tagállamai arra törekednek, hogy 2027-ig fokozatosan megszüntessék az orosz energiaimportot, épp emiatt sajnálatosnak nevezte, hogy Magyarország folytatja a Paks II. atomerőmű építését.

A kínai Orbán–Putyin-találkozó komoly diplomáciai botrányt okozott

A háború kitörése óta a magyar kormányfő volt az első nyugati vezető, aki személyesen tárgyalt az orosz elnökkel. Putyin és Orbán találkozójáról az orosz állami hírügynökség, a Ria Novosztyi közölt egy rövid videót. A felvételen a szinkrontolmács szünetének köszönhetően hallható, ahogy Orbán „katonai műveletnek” nevezte a háborút, de azt is mondta: „mentsük, amit menthetünk, mi készen állunk arra, hogy folytassuk az együttműködést”.

A videó elején látható volt, hogy Putyin nyugodtan ül, miközben Orbán izgett-mozgott, a tollát, a papírjait igazgatta. Rácz András Oroszország-szakértő szerint Putyin látványosan megalázta Orbánt. Orbán és Putyin találkozója miatt David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete összehívta a NATO-tagállamok és Svédország budapesti nagyköveteit, mondván, hogy a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal. 

Szijjártó Péter erre azt mondta, reméli, hogy Pressman arról is tájékoztatta kollégáit, hogy az USA minden eddiginél több uránt vásárolt Oroszországtól 2023-ban. 

Később kiderült, Orbán Viktor telefonon előre tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michel Európai Tanács-elnököt arról, hogy Kínában Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni. Úgy tudjuk, jelezte azt is, hogy nem ő kezdeményezte a találkozót, és nem is tud előle kitérni. 

(Kiemelt kép: a Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója a harmadik Övezet és Út Fórum pekingi rendezvényén, 2023. október 17-én. Fotó: Grigorij Sziszojev / POOL / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.