„Az ukrajnai háború nem írja felül a lengyel-magyar barátságot”

Az ukrajnai háború nem írja felül a lengyel-magyar barátságot, az tovább él, stratégiai témákban a két nemzet együttműködik - hangsúlyozta Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben megrendezett lengyel-magyar nyári egyetemen.

2022. augusztus 25., 19:55

Szerző:

Az ötnapos rendezvénysorozat negyedik napján tartott, a közép-európai együttműködésről szóló pódiumbeszélgetésen Kuchcinski a két ország jelenlegi viszonyára vonatkozó kérdésre azokat a témákat sorolta, amelyeket stratégiai fontosságúaknak tart Magyarország és Lengyelország jövője szempontjából. Említette az Európai Unió jövőjét illető hasonló álláspontot, a tagállami szuverenitás melletti közös kiállást.

 „Hasonló a hozzáállásunk a délről érkező migrációhoz, amely 2015-ben és 2016-ban elsősorban a magyarok számára jelentett erőpróbát” - mondta, és kitért az uniós intézmények "válságával" szembeni hasonló hozzáállásra is.

 Úgy látta: az ukrajnai háború kapcsán elfoglalt álláspontok különbsége "nem árt a Lengyelország és Magyarország közötti, évszázadok óta fennálló stratégiai együttműködésnek". Kihívásnak nevezte a közép-európai információs politikát. "Az egyik miniszterelnök mond valamit, majd a sajtóban megjelenik egy kontextusból kiragadott szó vagy mondat, ez pedig nagy izgalmat kelt a másik országban, amelynek a miniszterelnöke kénytelen reagálni"- magyarázta, majd hozzátette: végül a teljes eredeti nyilatkozat elemzése után kiderül, hogy a reakció szükségtelen volt.
 

 Nem igaz, hogy nagy ellentétek volnának közöttünk, ez csak a médiában, a kormányainknak nem kedvező bizonyos körökben látszik így

– foglalta össze Kuchcinski. „De általában véve a barátságunk tovább él, mert a két nemzet együttműködik” - tette hozzá, hivatkozva a krasiczyni rendezvényen korábban felszólaló Kovács István történész, író, költő és diplomata véleményére is.
 

Felidézte továbbá: a két ország konzervatív pártjainak képviselői már a lengyel Jog és Igazságosság párt 2015-ös kormányra kerülése előtt tisztázták, hogy eltérő a viszonyuk Oroszországhoz és az ukrajnai kisebbségi politikához. Mindazonáltal Lengyelország és Magyarország is "azt szeretné, ha Ukrajnában béke lenne", és az ukrajnai menekülteknek lakosságarányosan azonos méretű humanitárius segítséget nyújtanak - hangsúlyozta.
 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)