Az ország, ami azt állítja, hogy egyetlen koronavírusos megbetegedése sem volt nálunk

Az aktivisták szerint ez hazugság.

2021. szeptember 26., 15:49

Szerző:

A járvány kezdete óta Türkmenisztánban egyetlen Covid-19-es eset sem fordult elő, legalábbis ezt állítja a közép-ázsiai ország kormánya. A Johns Hopkins Egyetem és az Egészségügyi Világszervezet által összegyűjtött adatok alapján a közel 6 milliós Türkmenisztán egyike annak a legalább öt országnak, amely egyetlen koronavírusos megbetegedést sem jelentett. Ezek közül három elszigetelt csendes-óceáni sziget, a negyedik pedig Észak-Korea – írja a Portfolio.

Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimukhammedow, aki 2006 óta uralkodik, az országban a Covid-19 vírusról szóló jelentéseket „hamisnak” minősítette, és keddi beszédében azt mondta az ENSZ-nek, hogy a világjárványra adott válaszlépéseket nem szabad „átpolitizálni”.

Független szervezetek, valamint Türkmenisztánon kívüli újságírók és aktivisták szerint azonban bizonyítékok vannak arra, hogy az ország egy harmadik hullámmal küzd, amely elárasztja a kórházakat és sokak halálát okozza. Ruszlan Mjatyev a hollandiai székhelyű Turkmen News független hírszervezet szerkesztője elmondta, hogy az összes feljegyzett halálesetet ellenőrizte egészségügyi nyilvántartásokkal és röntgenfelvételekkel, amelyek súlyos tüdőkárosodást és a koronavírus áldozatainak megfelelő orvosi kezelést mutattak ki.

Miközben a Covid-19 2020 elején világszerte elterjedt, Türkmenisztán kitartott amellett, hogy az országban nincsenek megbetegedések, még akkor sem, amikor a szomszédos országok az egekbe szökött járványkitörésekről számoltak be. Irán, amellyel Türkmenisztánnak hosszú szárazföldi határa van, a WHO szerint a világ egyik legnagyobb Covid-19 járványkitörését jelentette, összesen közel 5,5 millió megbetegedéssel.

(Kiemelt kép: Résztvevők a Türkmenisztán függetlenségének 27. évfordulója alkalmából megrendezett parádén Asgabatban, 2018. szeptember 27-én. Fotó: Igor Sasin / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.